bezár
 

színház

2022. 07. 05.
Az Ifjú barbárok című előadás Kolozsváron
A darabot ifj. Vidnyánszki Attila állítja színpadra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Ifjú barbárok című előadás Kolozsváron Az ifj. Vidnyánszky Attila által színpadra állított Ifjú barbárok című előadással zárja idei évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház - közölte kedden a teátrum.

Az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal.

Szkéné színház

A színház közleménye idézi Ifj. Vidnyánszky Attilát, aki szerint a próbafolyamat kiindulópontja Kodály Zoltán és Bartók Béla személyisége volt, ebből egy saját anyag született, amely legfőképp az alkotócsapat szemszögét mutatja be, hogy miként lehet a két nagy zeneszerzőn keresztül beszélni arról a világról, amely körülvesz.

A rendező hangsúlyozta, hogy erőteljesen közösségi munka nyomán született meg az előadás. Hozzátette: a munkafolyamat számára sokkal izgalmasabb és tanulságosabb, mint maga az előadás, de reméli, hogy "a produkció is fel fog érni ehhez". A társulatról elmondta, hogy előző ottani munkája során olyan alkotó emberekkel találkozott, akik alkalmasak arra, hogy ne feltétlenül végrehajtóként legyenek jelen, hanem együtt, közösen "szüljenek meg" valamit.

Vecsei H. Miklós szerint Bartók és Kodály életében az a nagyon izgalmas, hogy ők kora huszonéves korukban mentek el gyűjteni a Kárpát-medencébe. Nagyon komoly kulturális ellenszélben voltak úttörők, hiszen saját tanáraik sem támogatták őket. "Ha ők ketten nem végzik el a sok-sok ezer darabból álló gyűjtésüket, nélkülük a népzene, a népdalok igencsak csorbított változatban léteznének ma a magyar kultúrában" - idézi Vecsei H. Miklóst a közlemény.

Az Ifjú barbárok különleges színfoltja, hogy az előadást élőben kíséri a Tokos Zenekar. A kolozsvári bemutató szerdán, a gyulai pedig szombaton este lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

17. Gyulai Shakespeare Fesztivál
A Shakespeare 37 sorozat második évadának záróepizódjai
színház

A The Sigmund Freud Show a Szkéné színpadán
Horváth Csaba rendezése Székesfehérváron

Más művészeti ágakról

Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.
gyerek

MINTÁZATOK – Na de mihez kezdjünk velük?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés