bezár
 

irodalom

2022. 07. 13.
KATA-módosítás: a könyvipart bedöntheti
A MKKE közleménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
KATA-módosítás: a könyvipart bedöntheti A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése arra felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a KATA módosítását. Indoklásában felhívja a figyelmet arra, hogy a kiadói szférában jobbára a KATA hatáskörébe tartozó módon dolgoznak az emberek. A mostani módosítás pedig a Covid, az amiatti boltzárak, elmaradt könyvvásárok, papírhiány és durva papírárak, az infláció és a költségek növekedése után katasztrofális hatással van a könyvkiadásra.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének sajtóközleménye

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagsága a magyar könyvpiac több mint 90 százalékát fedi le. A könyvkiadás a kreatív ipar zászlóshajója, munkavállalói jelentős része-a többi kulturális ágazathoz hasonlóan- szabad szellemi foglalkozású KATA-s vállalkozó, akinek élete 24 óra alatt egzisztenciális és gazdasági értelemben ellehetetlenült. Értelemszerűen az írók, költők, szerkesztők, illusztrátorok, könyvtervezők, grafikusok, tördelők, műfordítók nem magánszemélyek, hanem könyvkiadók megbízásából dolgoznak, keresik kenyerüket, bevételeikből tartják el gyerekeiket, családjukat. Csak a nagyobb cégek tudnak főállásban alkalmazni szerkesztőket, tördelőket, de munkaviszonya írónak, műfordítónak szinte soha nincs. Szellemi szabadfoglakozást űznek.

A könyvszakmára az elmúlt 2-3 évben nehéz idők jártak, Covid boltzár, elmaradt könyvvásárok, papírhiány és durva papírárak, infláció, költségek növekedése, ami főleg a kis- és mikrovállalkozásokat, műhelyeket tépázta, ritkította. De fenyegető a könyvvásárló értelmiségi és középosztály anyagi helyzetének romlása is – akik kulturális célú büdzséjének növekedésére mostanában nem számíthatunk. 

Csatlakozva és összefogva a magyar kultúra alkotó vállalkozásaival kérjük, hogy a törvényhozók vonják vissza az átgondolatlan, társadalmi vitát és érdemi előkészítést nélkülöző törvényt. Ne tegyék tönkre igazságtalanul alkotó emberek és családok életét a könyvkultúra brutális rombolásával. A közjót szolgáló emberek érdemtelen áldozatai az értelmetlen, cinikus és eredményét tekintve kétséges döntésnek.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.
Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Egy házasság helyzete (2. évad)
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Magala Ronnie válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés