bezár
 

art&design

2022. 07. 15.
Gyulai Líviusz kiállítást rendez a Damjanich János Múzeum
A kiállítás a Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikusművész és animációsfilm rendező páratlanul gazdag életművére fókuszál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyulai Líviusz kiállítást rendez a Damjanich János Múzeum Időutazások címmel nyílik új, nagyszabású időszaki tárlat a Szolnoki Galériában, mely a 20. századi magyar grafika hatvanas években kibontakozó „nagy generációjának” egyik legfőbb képviselőjére fókuszál. A Damjanich János Múzeum időszaki kiállítócsarnokában közel három hónapon át megtekinthető kiállítás számos jelentős közgyűjteményből és magántulajdonból válogatva mutat be alkotásokat.

Gyulai Líviusz sajátos hangulatú, bravúros technikai tudásról, remek rajzkészségről, nagy műveltségről, összetéveszthetetlen iróniáról számot adó egyedi és sokszorosított grafikai lapjaival, illusztrációival tette ismertté magát itthon és külföldön. Munkáinak különös hangulatát az a stílusbravúr adja, amely bármilyen korszakból is merít, elgondolásaiban új egységet és harmóniát teremt. 1975-től megindult rajzfilmes pályafutása, mely a hazai és nemzetközi filmes elismerést is meghozta számára. Filmjeit az egyetemes emberi műveltség, a mitológia és a köznapiság természetes kezelése, nagy igényesség, rajzi tudásának nagyvonalú filmes megjelenítése, mélységes humánum és eredetiség jellemzi.

Az időszaki tárlat a Szolnoki Galéria kétszintes, de alapvetően egylégterű terében – szekciókra bontva és művészettörténeti diskurzusba helyezve – azt az átjárást teremti meg, amely Gyulai Líviusz munkásságának egészére jellemző volt: átjárás korok, stílusok, technikák között – gazdag válogatást nyújtva a termékeny életpálya minden szakaszából. A kiállítás három pillérét az autonóm grafikai alkotások, a könyvillusztrációk és az animációs filmek, illetve az azokhoz készült eredeti fázisrajzok adják. Mindez kiegészül azokkal a személyes tárgyakkal, eszközökkel, melyek a különböző technikákat, eljárásokat reprezentálják. A könyvillusztrációk mellett bemutatásra kerülnek azok a kiadványok, melyekhez az illusztrációk készültek. A látogatói élményt egy-egy grafika kinagyítása, edukációs és olvasósarok fokozza. Az animációs filmek bemutatása mellett a művésszel készült portréfilmekbe is betekinthet a látogató.

Kép: Gyulai Líviusz – Az Orrszarvút rajzoló, 2009. Linóleummetszet, a Gyulai család jóvoltából.
IDŐUTAZÁSOK
​Gyulai Líviusz (1937–2021) emlékkiállítása 2022. július 14. – október 2. között tekinthető meg a Szolnoki Galériában. A kiállítást 2022. július 14-én 16 órakor Hessky Orsolya művészettörténész-főmuzeológus, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Osztályának osztályvezetője nyitja meg, a megnyitó Facebook-eseménye itt található. A kiállítás kurátorai Révész Emese és Képiró Ágnes.
Helyszín: Szolnoki Galéria • 5000 Szolnok,Templom út 2. 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

MINTÁZATOK – Na de mihez kezdjünk velük?
Interjú Tranker Katával műfaji határátlépésről, vizuális nyelv(ezet)ről és tárgyakhoz fűzött érzelmekről

Más művészeti ágakról

Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.
A Rumini című táncszínházi előadásról
Neil Schusterman: Kaszás. Lampion Kiadó, 2022
színház

Égnehéz a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés