bezár
 

irodalom

2022. 08. 28.
Vizuális világáért nyert különdíjat a Szálinger Balázs két verséből készült Családregény videóklip
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vizuális világáért nyert különdíjat a Szálinger Balázs két verséből készült Családregény videóklip Min megy keresztül egy kismama a szülés előtti nyolcadik hónapban, és miért csak akkor értjük meg a szüleinket, amikor már magunk is szülővé válunk, és önállóan kell döntéseket hoznunk? Ezeket a kérdéseket járja körül az EKT együttes Családregény című zenés filmje, mely Szálinger Balázs két verséből készült. A versfilm elnyerte a XIII. Bujtor István Filmfesztivál vizuális világért járó különdíját.

Szálinger Balázs költeményeit erős vizualitás jellemzi. Ezért nem volt nehéz dolga az Eleven Költők Társaságának, amikor úgy döntöttek, hogy annak a 2021-ben megjelent daluknak készítenek animációs versfilmet, amit Szálinger két verséből a Nyolcadik hónap, és az Ez a hajó, mire fölér című műből készítettek. A súlyos, ám mindannyiunk életét érintő témákat
feldolgozó alkotás a Családregény címet kapta.

A versfilm az élet kezdetét és végét, a születés és a halál fájdalmát meséli el, megjelennek benne a szülés előtt álló anya érzései, majd azok a pillanatok is, amikor szüleink elvesztésével
egyedül maradunk a világban. A Gréger Zsolt és Keleti András keze nyomán létrejött zenés filmhez saját rajzokat, az animációs részekhez kartonból kivágott figurákat használtak, a legtöbb jelenetben pedig fotók montázsai adják a hátteret. A magával ragadó egyedi képi világ a filmfesztivál zsűrijét is lenyűgözte.

A versfilm innen érhető el.

A versfilm a Petőfi Kulturális Ügynökség és az Eleven Költők Társasága együttműködése révén jött létre.

A kép forrása: Petőfi Kulturális Ügynökség

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés