bezár
 

film

2022. 08. 29.
Szupersztárok a fesztivál nyitófilmjében, Nyugati nyaralás a CineFest versenyprogramjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A CineFest közönsége a fesztivál nyitóvetítésén, a világpremierrel egy időben láthatja az elsőfilmes Tom George fekete komédiáját: Sam Rockwell, Saoirse Ronan és Adrien Brody a sztárjai az Ecc, pecc, ki lehetsz?-nek. A Nagykarácsony és a #Sohavégetnemérős alkotói pedig új filmmel jelentkeztek, a szeptember 9. és17. között tartó 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramját erősíti Nyugati nyaralás című vígjátékuk.

A fesztivál nyitófilmje szenzáció, ugyanis a világon szinte elsőként a CineFest közönsége láthatja a klasszikus nyomozós történeteket idéző, de a gyilkosságos alapszituációt humorral nyakon öntő Ecc, pecc, ki lehetsz? című mozit. A film az 1950-es évekbe, a londoni West End fényűző színházi kulisszái közé kalauzol. Egy nagy sikerű színdarab filmváltozatának előkészítését megrázza, hogy az adaptációra kiszemelt hollywoodi rendező brutális gyilkosság áldozatává válik. A sokat látott, ám kissé duhaj Stoppard felügyelő és a bizonyítási vágytól fűtött újonc, Stalker közrendőr kapják az ügyet, ám csakhamar rá kell döbbenniük, hogy ahogy egyre közelebb jutnak a megoldáshoz, a saját életük is veszélybe kerül. A filmbeli nyomozópárost az Oscar-díjas Sam Rockwell és a négyszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan alakítja, de a filmben szerepel az Oscar-díjas Adrien Brody is.

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A vígjáték főhőse, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” nem kapják meg. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autóját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban egyetlen apró hiba csúszik: felfigyel rájuk az állambiztonság. A filmben Mészáros Máté mellett a főszerepekben Pokorny Lia és Szőke Abigél látható, akik az alkotógárda társaságában ott lesznek a miskolci premieren is.

A Nyugati nyaralás és az Ecc, pecc, ki lehetsz? a fesztivál után országosan is látható lesz a mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.

A képek forrása: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés