bezár
 

film

2022. 09. 03.
Molnár Piroska és Rófusz Ferenc is életműdíjat kap a CineFesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Molnár Piroska és Rófusz Ferenc is életműdíjat kap a CineFesten Szeptember 9-én, pénteken kezdődik a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Az ünnepélyes megnyitón Molnár Piroska veheti át a fesztivál életműdíját. A zárógálán egy másik kiemelkedő életmű előtt is tisztelegnek a szervezők: a legendás animációs filmes, Rófusz Ferenc évtizedeken, kontinenseken átívelő munkásságáért részesül a kitüntetésben. A gála közönsége vásznon láthatja Rófusz Oscar-díjas A légy című filmjét.

A légy volt az első magyar film, amely Oscar-díjat kapott. A film és alkotója akkor és azóta is sok más elismerésben részesült itthon és világszerte – a Kossuth-díjtól a Szent István-rendig.

Rófusz Ferenc pályáját a Mafilmnél kezdte díszletfestőként és trükkfilmrajzolóként. 1968-tól a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. Első, Kő című filmjét 1972-ben Nepp József ötlete alapján rendezte. Társrendezőként és tervezőként részt vett a legendás Gusztáv-sorozat megalkotásában. Az 1982-es Holtpont és az 1983-as Gravitáció számos díjat nyert Oberhausentől Hirosimáig, Torontótól az akkori magyar rövidfilmfesztiválig: Miskolcig.

Rófusz Ferenc (Fotó: Sárosi Zoltán)

Rófusz Ferenc (Fotókredit: Sárosi Zoltán)

Rófusz 1984-től Németországban, 1988-tól 2001-ig Kanadában élt, ahol saját stúdiót is alapított. Több mint hatvan reklámfilmet és számos sorozatot készített ebben az időszakban – hagyományos és digitális technikával egyaránt. Az utolsó vacsora című filmjével 2018-ban, negyvenévnyi várakozás után készült el: 1978-ban politikai okok miatt nem engedélyezték a megvalósítását. A film Leonardo visszafordíthatatlanul málló freskójának apropóján a mai Európáról is beszél. Mégis, a rendező üzenete az, hogy „az új élet a képen, a falon, a filmvásznon túl, a nézőben kell, hogy megszülessen: Leonardo da Vinci alkotása, az emberi mulandóságot jelképező kép ugyan elveszhet, eltűnhet, de a megváltás és a szeretet üzenete az egész emberiség számára közös és örök” – írják a fesztivál szervezői.

Az 1981-es Miskolci Filmfesztiválon maga Rófusz Ferenc döntött A légy visszavonásáról – hogy kollégáinak ne kelljen Oscar-díjas filmmel mérkőzniük. A fesztiváltól akkor rendhagyó fair play-díjat kapott – most pedig Rófusz Ferenc a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjának kitüntetettje.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. A fesztivál részletes programfüzete ide kattintva elérhető. A fesztivál hivatalos honlapján már elindult az elővételes jegyvásárlás a vetítésekre.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés