bezár
 

film

2022. 09. 10.
A világvége-hangulat magánéleti problémákkal keveredik a Hétköznapi kudarcok magyar előzetesében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három nő, egy tinédzser, egy fiatal anya és egy hatvanas éveiben járó asszony sorsa egy rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában. Küzdenek mindennapi nehézségeikkel, miközben a világ szó szerint esik szét körülöttük. Vajon meddig van jelentősége a normalitás látszatának, az élet apró-cseprő kihívásainak, amikor nyakunkon az emberiség végórája? – teszi fel a kérdést Grosan Cristina második nagyjátékfilmje, a Hétköznapi kudarcok.

A magyar-román rendező sci-fi elemekkel sűrített, drámai erejű alkotásának a világpremierjét hétfőn tartották a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, a Giornate degli Autori szekcióban. A hazai bemutatóra sem kell sokat várni, a miskolci CineFest Kitekintő programjában megtartott magyar premier után 2022. október 27-én kerül a film a mozikba. A magyar előzetes pedig már most betekintést enged a különleges látványvilágú és hangulatú filmbe.

Egészen más világ volt akkor, amikor elkezdtünk a Hétköznapi kudarcokon dolgozni Klára Vlasáková forgatókönyvíróval. A pandémia, a szomszédunkban zajló háború viszont sok mindent megváltoztatott. A filmben bemutatott helyzetek kezdenek emlékeztetni a mostani életünkre, amikor a hatóságok ellentmondásokba keverednek és egyre inkább elharapódzik a káosz körülöttünk“ – mondata el a Hétköznapi kudarcok rendezője, Grosan Cristina.

A film főbb szerepeiben Nora Klimešová, Beáta Kaňoková, Taťjana Medvecká, valamint Kerekes Vica látható. A cseh-magyar-szlovák-olasz koprodukcióban, a Cseh Film Alap, az Eurimage, a Nemzeti Filmintézet, az Olasz Kulturális Minisztérium, a Cseh Televízió, az ARTE, a Szlovák Audiovizuális Alap, a Prágai Film Alap, a Friuli Venezia Giulia Audiovizuális Alap, a Pilseni Régió és a Film Alap támogatásával elkészült Hétköznapi kudarcok magyar gyártója a Laokoon Filmgroup volt. Producerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor. A hazai forgalmazó a Vertigo Média.

Velence után először Magyarországon lesz látható a Hétköznapi kudarcok, a miskolci CineFesten, a fesztivál záró produkciójaként. A szeptember 17-ei ünnepélyes vetítésen az alkotók közül részt vesz Grosan Cristina, Kerekes Vica, az operatőr Győri Márk, a film VFX-szakértője, Benyó Zoltán, illetve a producerek közül Marek Novák.

A prae.hu KSMM-sorozatában itt beszélgettünk a rendezővel.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés