bezár
 

art&design

2022. 09. 24.
Új Közvetítések a MODEM-ben: Létezik-e internetesztétika?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új Közvetítések a MODEM-ben: Létezik-e internetesztétika? Október 1-én nyílik a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ új nemzetközi tárlata, amely tizenkét kortárs művész és egy négytagú művészcsoport alkotásain keresztül nyújt betekintést az internetes esztétika sokszínű, személyes felfedezésébe, új képeket és formákat hozva létre, amelyek kilépnek az anyagok merevségéből, további teret adva a valós és a virtuális közvetítésének.

A kiállítás az Y-generációs művészek alkotta földrajzi kötöttségektől független, online és kortárs művészeti közösség angol, német, szerb és hazai jelentős képviselőinek munkásságát kívánja felmutatni. Az Y, vagy millenniumi generáció tagjai, akik erőteljesen kötődnek mind az anyagi, mind a virtuális univerzumhoz, szó szerint belenőttek az internet és a közösségi média világába, amely jelentős változásokat idézett elő világérzékelésükben, szemléletükben. Változatos műfajokban, döntően analóg technikákkal dolgoznak, ugyanakkor referenciahálójukat az internet esztétikájában, a mindennapi létezésük hátterét jelentő virtuális valóságban keresik. Festményeiket, tárgyaikat és szobraikat aprólékosan megtervezik és megmunkálják mind digitális, mind kézi eszközökkel. Sokan közülük felfedik az alkotás folyamatát műveik felületén, finom, személyes nyomokat hagyva maguk után. Mások az alkotásaikban rejlő hibákkal játszanak vagy szokatlan párhuzamokat hoznak létre a képek között.

„Az internet technológiai fejlődése soha nem látott szintre fokozta a képek közvetítését. Ebben az új közvetítési eljárásában mi, nézők, tartalommegosztók és alkotók egyszerre válunk befogadóvá és termelővé a képek állandó keringésének folyamatában. Ez a médiatörténeti változás meghatározó nyomot hagyott kultúránkon; az anyagok merevségét rugalmas kölcsönhatások sorozata váltotta fel, melynek következtében cselekedeteinket a közvetítés új formáiként érthetjük meg.” – fogalmaz a tárlat kurátora, Török Krisztián.

A kiállításon Batykó Róbert, Arno Beck, Birds of Cool (Gresa Márton, Kármán Dániel, Németh László, Radvánszki Levente), Maja Djordjevic, Hanna Sophie Dunkelberg, Oli Epp, Liam Fallon, Tim Freiwald, Christian Holze, Keresztesi Botond, Nemes Márton, Harrison Pearce, Aaron Scheer alkotásaival is találkozhatnak a látogatók.

Négyzetes kép: Harrison Pearce: Forebear (2021). Harrison Pearce és a Carl Kostály Gallery jóvoltából. Facebook kép: Hannah Sophie Dunkelberg: G9171 CEDAR. Fényképezte: Marjorie Brunet Plaza.
Új Közvetítések / New Mediations
A kiállítás 2023. január 22-ig tekinthető meg nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között. További információ ezen a linken.
Helyszín: MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ • 4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés