bezár
 

art&design

2022. 09. 26.
Nemzetközi hallgatói alkotásokkal rukkol elő a Képző az Art Marketen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi hallgatói alkotásokkal rukkol elő a Képző az Art Marketen Rendhagyó módon egy különleges nemzetközi válogatással vesz részt a Magyar Képzőművészeti Egyetem az Art Market Budapesten, melyet idén október 6-tól 9-ig a Bálna épületében tartanak. Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárán a Képző négy képzőművészeti egyetem – római, drezdai, rigai és budapesti – hallgatóinak az EU4Art projektre készült munkáit mutatja be.

A 2011-ben létrejött Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár kiemelten kezel friss, inspiráló művészeti tartalmakat és a jövő tehetségeit. A vásár iránt jelentős a hazai és nemzetközi érdeklődés: eddig 5 kontinens több mint 40 országból érkeztek kiállítók, a látogatószám pedig rendszeresen 30,000 fő körül mozgott. Ebből kifolyólag a képzőművészeti hallgatók számára az Art Market nemcsak művészi bemutatkozás kiváló platformja, hanem hatalmas lehetőség alkotásaik értékesítésére is, hiszen a vásáron kiállított művek megvásárolhatóak.

Az EU4Art a Magyar Képzőművészeti Egyetem kiemelt projektje, mellyel az Európai Unió Európai Egyetemek programjához kapcsolódik. Jelenleg négy képzőművészeti egyetem – a drezdai Hochschule für Bildende Künste, a római Accademia di Belle Arti di Roma, a rigai Latvijas Mākslas Akadēmija és a Magyar Képzőművészeti Egyetem – szövetségét foglalja magába. A kezdeményezés célja lehetőséget biztosítani a hallgatóknak, hogy az uniós tagállamokban folytatott tanulmányok kombinálásával gazdagítsák tudásukat, kapcsolataikat és szerezzenek diplomát. Így az egyetemek hallgatói és oktatói különböző, szerteágazó projektekben működnek együtt, többek között kiállításokat, workshopokat, előadásokat, alkotótáborokat szerveznek Budapesten, Tihanyban, Rómában, Sienában, Drezdában és Rigában. Erős István rektor kiemelte:

„Az elmúlt három év arra volt elegendő, hogy intézményi szinten megismerjük egymást, az egyetemek oktatói megosszák egymással módszereiket, de a legfontosabb, hogy a hallgatók együtt gondolkodhattak, elindult a közös munka, mely a projekt végén, 2022 májusában a drezdai egyetemen egy átfogó közös kiállításban öltött testet. Ez a résztvevőknek továbbá abban is segített, hogy pozícionálni tudják magukat egy nagyobb európai egyetemi kontextusban. A megszerzett szakmai ismeretségek függetlenül a projekt kimenetelétől, életre szóló kapcsolati hálózatként működhetnek.”

Az Art Marketen megjelenő EU4Art válogatásban tradicionális képzőművészeti műfajok mellett helyet kapnak friss tendenciák, új médiumok is. A kiállított alkotásokban nyomon követhetjük, hogy a hallgatók nemzetközi szinten hogyan élték meg és dolgozták fel az elmúlt időszak globális és egyéni traumáit, kríziseit. Az Uszkay Tekla művészettörténész által kurált MKE standon a művészetkedvelő közönség amellett, hogy megismeri a jövő ígéretes művészeinek alkotásait, képet kap az EU4Art szövetségben résztvevő négy képzőművészeti egyetem profiljáról, a művészetoktatás hazai és nemzetközi irányairól is.

Képek forrása: Magyar Képzőművészeti Egyetem

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés