bezár
 

art&design

2022. 09. 28.
Az Egyesült Államokban mutatják be a Móra-múzeum arany lábvértjét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Egyesült Államokban mutatják be a Móra-múzeum arany lábvértjét New Yorkban, majd Chicagóban egy-egy rangos kiállításon mutatják a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének kiemelkedő darabját, egy bronzkori arany lábvértet - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

New Yorkban nagyszabású nemzetközi kiállítás nyílt Európa első királyai címmel szeptember 21-én, melyen a Móra Ferenc Múzeum bronzkori arany lábvértjét is bemutatják - áll a közleményben. A tárlat a Balkán-félsziget és környékének kiemelkedő régészeti leleteit ismerteti 8 ezer évvel ezelőttől kezdődően. A kiállítás célja, hogy az amerikai közönség is megismerhesse, hogyan jutott el az európai civilizáció ezen része a földműves falvaktól a nagy királyságok kialakulásáig.

A tárlathoz kölcsönkérték a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének egyik legértékesebb, legkülönlegesebb darabját: azt a bronzkori lábvértet, melyet 2017-ben talált meg Szeged mellett gombászás közben egy férfi. A több mint 100 grammos aranytárgyat a késő bronzkor folyamán, körülbelül 3 ezer éve rejthették el a földbe. A lábvértet a korszak egyik nagy befolyással bíró, erős embere viselhette. A páratlan értékű ötvösmunka feltehetően valamilyen szakrális szertartás keretében kerülhetett a földbe, mivel összehajtogatták, és bevagdalták ezzel téve alkalmatlanná a mindennapi használatra.

A műtárgy megtalálása azért is világszenzációnak számított, mert Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból származó arany lábvértet.

Az amerikai közönség 2023 februárjáig a New York-i Ókori Világkutató Intézetben láthatja a lábvértet, 2023 márciusától 2024 januárjáig pedig a chicagói Field Museumban vendégeskedik a műtárgy - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

Tudósítás Nádas Péter és Szűcs Attila beszélgetéséről a Deák Erika galériában
art&design

Győri Blanka gondolatai* Joó Irma munkáiról
Neked már megvan a heti Praedád?

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Sőrés Zsolt válaszol
Bernáth Szilárd: Larry
Desiré Central Station 2022 – No Filter


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés