bezár
 

film

2022. 10. 03.
Kihirdették a a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették a a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját Egy román film, Andrei Epure Talán a sötétség eltakar című alkotása nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját - közölték vasárnap a szervezők.

A seregszemle versenyszekcióiban több díjat is kiosztottak. A nemzetközi versenyben a diákzsűri díját egy francia alkotás, Mikaël Gaudin Csirke című filmje kapta, és a zsűri dicséretében részesült az oroszországi Jelena Jemeljanova A végtelen kék ég alatt, valamint a kirgizisztáni Ilgiz-Sernijaz Turszunbek és Szoronbek Turgunmamat Alaman című alkotása. A zsűri különdíjában részesült a szintén orosz Varja Jakovleva Oneluv című filmje. A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat egy kínai alkotás, Luo Zsun-hsziao Hajszalag, tojás, feladatfüzet című filmje kapta. A román kulturális minisztérium díját az észt Priit Tender Kutya-ház című filmje nyerte.

Az idén először megszervezett regionális filmek versenyében a zsűri dicséretében részesült a magyarországi Simó Ibolya Nem volt igazi szerelem. 52 év hűség című munkája, valamint a romániai Miklós Mátyás Levente Csak ide című alkotása.
A legjobb regionális filmnek járó Schnedarek Ervin-díjat és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat Nagy Márton kapta a román-magyar koprodukcióban készült Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon című filmért.

Az idén összesen 841 rövidfilmet neveztek a fesztiválra, ezek közül 42-t választott ki az előzsűri, majd a zsűri ebből a 42-ből választotta ki a díjazott alkotásokat. A beválogatott filmek 17 országból érkeztek, a legtöbb közülük - hét-hét - Romániából és Franciaországból, Magyarországot hat, Oroszországot öt, Észtországot pedig négy film képviselte.

Kép forrása: www.alternativeiff.ro

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés