bezár
 

art&design

2022. 10. 11.
Dizájn- és összművészeti kiállítás nyílt a Kiscelli Múzeumban Határtalan Design címen
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Dizájn- és összművészeti kiállítás nyílt a Kiscelli Múzeumban Határtalan Design címen November 6-ig látogatható az a független dizájn- és összművészeti rendezvénysorozat, amely 24 ország 214 alkotójának munkáit mutatja be Budapesten. A 18 éves múltra visszatekintő kezdeményezés a műfajok és tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, elnevezése a nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra és az egyes művészeti ágak egymásra hatására reflektál.

A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet, az innovációt helyezik a középpontba. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a legkülönfélébb területeket – dizájnt, képzőművészetet, formatervezést, vizuális művészeteket és az előadóművészetet – kapcsolják össze.

A sorozatban gyártott darabok mellett kis szériában készülő bútorok és kiegészítők, prototípusok, kísérleti darabok is helyet kaptak, sőt a dizájn és a képzőművészet határán elhelyezkedő egyedi munkákkal, tárgy- és anyagkísérletekkel és képzőművészeti alkotásokkal is találkozhat a látogató. A meghívottak közül sokan olyan aktuális társadalmi és ökológiai kérdésekkel foglalkoznak, mint a fenntarthatóság vagy a szociális felelősség. A válogatásban különböző generációk munkái szerepelnek: a huszonéves egyetemi hallgatóktól a pályakezdőkön át, a meghatározó, nemzetközileg is elismert, középgenerációs dizájnerekig és a kilencvenes éveikben járó érett művészekig.

A kiállítás középpontjában a régiós tervezők bemutatásán túl a finn formatervezés áll. A válogatás átfogó képet nyújt a finn dizájn nemzetközi szinten is meghatározó szerepéről, az egyedi szemléletű finn dizájnoktatásról, ezen belül a fenntarthatóság fontosságáról, valamint a finn kultúrára jellemző nyitottságról, befogadókészségről és kreativitásról. A válogatásban a dizájn különféle területein jelen lévő és különböző generációkhoz tartozó alkotók mellett progresszív, globális piacon is sikeres finn márkák is helyet kapnak, a főszerepben Alvar Aalto és az Aalto Egyetem Dizájn és Építész Tanszéke hallgatóinak munkáival.

A kiállítás megnyitója. Fényképezte: Juhász Tamás.A kiállítás megnyitója. Fotó: Juhász Tamás

A Határtalan design minden évben reflektál a fontos szakmai eseményekre, így idén Az Üveg Nemzetközi Évéhez kapcsolódóan a Templomtér apszisában egy reprezentatív nemzetközi válogatás látható. Az emeleti, állandó kiállítóterekben Lukáš Jabůrek cseh üvegművész önálló kiállítása és a Kiscelli Múzeum gyűjteményében található üvegtárgyakból álló szelekció kapott helyet. A Budapest Design Week idei mottójához – „Találkozások terei – építészet és design” – csatlakozva többek között az építészet és a dizájn határterületén alkotó holland Kas Oosterhuis munkái láthatók.

A kortárs ékszertervezőket bemutató sorozat keretében széles körű nemzetközi és magyar válogatást mutatunk be, melynek keretében 2022-ben a milánói Istituto Europeo di Design Ékszer Tanszéke művész-tanárainak és hallgatóinak ékszereit, a Legnica Jewellery Festival SILVER díjnyerteseinek munkáit, a KHiO – Oslo National Academy of the Arts, a plzeňi LSFDA, a MOME, a VŠVU/AFAD Studio S+M+L_XL – METAL AND JEWEL válogatását láthatja a közönség.

Külön egységet alkotnak a művészeti egyetemek hallgatóinak munkái, melynek keretében az ASP Academy of Fine Arts Władysław Strzemiński, az EKA Estonian Academy of Arts – Design Tanszék, az LSFDA Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia, a MOME Moholy­Nagy University of Art and Design Design Tanszékének és Építész Tanszékének, a VŠVU/AFAD Academy of Fine Arts and Design Bratislava, a TUZVO Technical University in Zvolen és az UAD University of Art and Design of Cluj-Napoca hallgatóinak munkáit mutatjuk be.

A szervezők nem titkolt szándéka a dizájn szélesebb kontextusba helyezése, a különböző művészeti ágak alkotóinak összekapcsolása. Immár második éve vesznek részt a kiállításon képzőművészek. A Hermina Alkotócsoport művészeinek munkáival az Oratórium terében találkozhatnak. Szervesen kapcsolódik a kiállításhoz a 2014-ben Szigeti Szilvia textiltervező kezdeményezte, Texthibition című projekt, amely a gyártók és a tervezők egymásra találását, együttműködését hivatott elősegíteni. Az idei fejlesztések közül 20 dizájner munkái kaptak helyet.

A szombati megnyitón adták át a Határtalan Design Díjakat. Az International Visegrad Fund díját Zuzana Zmatekova nyerte. A Budapest Brand elismerését két fiatal magyar alkotó, Király Adrien és Szalai Bálint közös márkája, az Itthon kapta meg. A rangos ékszerválogatásból Kocsor Eszter Sára munkája Spengler Katalin gyűjteményt, Eva Růžičková ékszere a Horváth Alapítvány kollekcióját gazdagítja. A Laguna lakástextil Nagykereskedés elismerését Balázs Viola textiltervező érdemelte ki.

Határtalan Design
A kiállítás október 2-től november 6-ig tekinthető meg nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig 10:00-tól 18:00-ig. A kapcsolódó programok, tárlatvezetések, koncertek és filmvetítések részletes leírása ezen a linken található.
Kurátorok: Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező.
Helyszín: Kiscelli Múzeum • 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
Négyzetes kép: Kis Regina Beatrix,Révész Nikolett, Szöllősi Anna, Varga Levente munkája. Kép a főoldalon: A kiállítás belső tere a Kiscelli Múzeum jóvoltából. Facebook kép: Igor Kováč szobra.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Borsos Miklós Lighea-művei
Szabó Kristóf-KristofLab High Level című kiállítása
art&design

Gondolatok a Geometric Environments című kiállításról
art&design

Tudósítás Nádas Péter és Szűcs Attila beszélgetéséről a Deák Erika galériában

Más művészeti ágakról

Édouard Louis Ki ölte meg az apámat? című darabja a Jurányiban
irodalom

A Goethe-Institut Budapest nőnapi beszélgetése feminizmusról és identitásról
Kassák-konferencia az Irodalmi Magazin szervezésében
A FÉLonline búcsúestje a Három Hollóban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés