bezár
 

irodalom

2022. 10. 16.
Irodalmi Karaván harmadjára a Partiumban
2022. november 2–5.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Irodalmi Karaván harmadjára a Partiumban Harmadik alkalommal indul útjára november másodikán az Irodalmi Karaván elnevezésű népszerű sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében, ami az országhatáron túl „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. Egy-egy utazás során – az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva – rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-beszélgetések alkalmával kerül közelebb a klasszikus és kortárs irodalom a látogatókhoz. 2022. január óta tíz városba jutott el az Irodalmi Karaván és annak íróvendégei, a teltházas fellépéseken a kortárs szerzők saját műveikről, irodalmi munkájukról, illetve az irodalmi elődökről meséltek, mint a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes, vagy a 125 éve született Tamási Áron.

„2022-es évünk hangsúlyosan a határon túli városok látogatásával, közös programok és irodalmi sorozatok kialakításával, az olvasás népszerűsítésével zajlott. Missziónk – hogy minél több irodalomkedvelő embert érjünk el utazásainkkal – érezhetően sikeresnek mondható, folyamatosan érkeznek új megkeresések, és várnak minket visszatérően is a helyszínek. A közönség megszerette a Szalon-sorozatot, ami nagy elismerés számunkra. Minden egyes út más, de egy dolog azonos: az őszinte odafordulás a magyar nyelvhez, irodalomhoz, az érdeklődés a közönség és az írók között. A beszélgetéseknek súlya van, ezért pedig érdemes dolgozni. Novemberben a megkezdett utat folytatjuk, ezúttal a Partiumban” – mondta Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatója.

Az Irodalmi Karaván harmadik utazására 2022. november 2–5. között kerül sor a Partiumban: Nagyvárad, Arad, Temesvár és Déva közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra.

A meghívott vendégek közt szerepel Zalán Tibor József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író, költő; Száraz Miklós György József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író; Lövétei Lázár László József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író; Földes László Hobo Kossuth-díjas dalszerző, előadóművész és Csender Levente József Attila-díjas és Térey-ösztöndíjas író. 

Az események és az utazás szervezője és házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart az érintett városok kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket és a könyvvásári beszélgetéseket moderálja.

A program:

November 2., szerda, Nagyvárad
Délelőtt Rendhagyó irodalomóra az Ady Endre Elméleti Líceumban.
18.00 órakor Szalon-est a Partiumi Keresztény Egyetem aulájában Zalán Tibor, Száraz Miklós György és Lövétei Lázár László részvételével.

November 3., csütörtök, Arad
Napközben Rendhagyó irodalomóra a Csiky Gergely Főgimnáziumban.
18.00 órakor Szalon-est a Jelen Házban Zalán Tibor, Száraz Miklós György és Lövétei Lázár László részvételével.

November 4., péntek, Temesvár
Délelőtt Rendhagyó irodalomóra a Bartók Béla Elméleti Líceumban.
19.00 órakor Szalon-est a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Stúdiótermében Földes László HOBO részvételével.

November 5., szombat, Déva
Délelőtt Rendhagyó irodalomóra a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonában, vendéglátó: Böjte Csaba OFM.
18.00 órakor Szalon-est a Dávid Ferenc Unitárius Szórványközpontban Földes László HOBO és Csender Levente részvételével.

A négynapos utazást a szervezők videón és fotónaplóban rögzítik, így tartalmas beszámolók várhatóak, és az utazás izgalmas pillanatait egy filmben mutatják meg oldalaikon.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés