bezár
 

film

2022. 10. 13.
Magyar világpremierek a tallinni filmfesztivál programjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar világpremierek a tallinni filmfesztivál programjában Az A kategóriás Tallinn Black Nights Film Festivalon (PÖFF) lesz a világpremierje Bernáth Szilárd Larry és Kárpáti György Mór Jövő nyár című alkotásának - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint Észak-Európa élvonalbeli szemléje, amelyre meghívták Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjét is, november 17-én kezdődik, és immár 26. alkalommal vonultatja fel a kortárs film legizgalmasabb alkotásait az észt fővárosban.

Mint írják, Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezése, a Larry fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs alakításával.

A hazai mozikban december elsejétől a Mozinet forgalmazásában látható alkotás a juhászként tengődő, 21 éves Ádám története, egy magának való vidéki fiúé, aki szégyelli dadogását. Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével - Larry néven - kifejezheti magát, és szembenézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Larry forgatókönyvét a rendező jegyzi, operatőre Hartung Dávid volt, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tomi.

Kárpáti György Mór rendező-forgatókönyvíró (Guerilla) második mozifilmje, a Jövő nyár egy gimnáziumi osztály drámatáborában játszódik és a gyászfeldolgozásról szól. Főszerepeiben Brezovszky Dániel György, Bukovszky Orsolya és Liber Ágoston látható.

A film főhőse Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül, aki időközben öngyilkos lett. Az osztálytársak megpróbálják felidézni a történeteket, és keresik a választ arra, vajon elkerülhető lett-e volna a tragédia.

A Jövő nyár producere Petrányi Viktória, operatőre Pálos Gergely volt, vágója Tokár Dániel, zeneszerzője Asher Goldschmidt. Kárpáti György Mór filmjét a hazai nézők a 2022.január 12-től láthatják a Mozinet forgalmazásában - írják.

A november 11-én kezdődő tallinni filmfesztivál meghívta Szakonyi Noémi Veronika mozifilmjét, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című, NFI támogatással készült alkotást is, amelyet a nemzetközi közönség a szarajevói és a varsói fesztiválokon már láthatott, és ősszel elnyerte a miskolci CineFest nagydíját. A Hat hét a Sparks gyártásában készült, producere Romwalter Judit.

A PÖFF, amelynek teljes programját később fogják bejelenteni, Észak-Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává és legmozgalmasabb szakmai platformjává nőtte ki magát az elmúlt 25 évben. A szemlén két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek - áll az összegzésben.

Kép forrása: hse.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés