bezár
 

színház

2022. 10. 17.
Az Inkognitó című darabot mutatják be a Pesti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Inkognitó című darabot mutatják be a Pesti Színházban Inkognitó címmel tart bemutatót a Vígszínház október 22-én, szombaton; Nick Payne az emberi agy titkairól szóló darabját Szőcs Artur rendezésében láthatja a közönség a Pesti Színházban.

A darab, amelyet először mutatnak be Magyarországon, az emberi agy titkairól szól, és arról, mennyire fontos szerepe van emlékeinknek abban, ahogyan önmagunkat látjuk - olvasható a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Mint írják, az időutazós történet kiindulópontja Albert Einstein agyának elrablása.

A kortárs angol színmű története három szálon fut, kettő valós esemény, a harmadik fikció, a végén ezek a szálak összeérnek.

A történet 1955-ben kezdődik és napjainkban ér véget, az időben állandóan ugrálva. A darab csaknem 20 karakterét négy színész - Kovács Patrícia, Márkus Luca, Horváth Szabolcs és Nagy Ervin - játssza.

"Kinek az agya lenne kutatásra alkalmasabb, mint a 20. század talán legnagyobb géniuszáé, Albert Einsteiné, amely 1955-ben eltűnt a boncasztalról és bizarr utazásra indult." - olvasható a darab ismertetőjében.

Mint kiemelik, az Inkognitó története bár komoly tudományos és filozófiai problémákat vet fel, mégsem unalmas tézisdráma, hanem izgalmas időutazós történet nagy emberi drámákkal. "Ehhez nincs szükség másra, mint négy színészre, akik számtalan érdekes karaktert játszanak el és három egymással összefonódó, kifejezetten érdekfeszítő történetre. Valamint arra, hogy a néző agya is tegye a dolgát, és a stimuláció hatására a töredékekből összerakjon egy mesét az emberi agy működéséről és természetéről" - írják.

A közleményben Szőcs Artur rendezőt idézik, aki kiemelte, hogy amikor az Inkognitó szinopszisát elolvasta, rögtön megragadta, hogy nem pusztán egy szórakoztató történetről van szó, hanem tudományos és tanító jellege is van a darabnak. Hozzátette: a szálak felfejtése nemcsak a nézőknek, hanem a színészeknek és neki, rendezőként is nagy kaland, megdolgoztatja az agyat.

"Rettenetesen kell figyelni, főleg az első 10 percben, utána pedig rá lehet ülni ennek a drámának a hullámára, és elkezdődhet egy nagyon élvezetes utazás" - mondta.

Nick Payne az Inkognitó történetében az emberi agyműködés egy kitüntetett szegmensét vizsgálja, mégpedig az emlékezés és az önmagunkról alkotott kép összefüggését. Vagyis, hogy az emlékeink hogyan határozzák meg identitásunkat.

További információ az előadásról a https://www.vigszinhaz.hu/Inkognito linken érhető el.

Kép forrása: vigszinhaz.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés