bezár
 

irodalom

2022. 10. 17.
Luz Gabás nyerte az egymillió euróval járó Planeta spanyol irodalmi díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Luz Gabás nyerte az egymillió euróval járó Planeta spanyol irodalmi díjat Luz Gabás író nyerte el ebben az évben a legmagasabb, egymillió euró (417 millió forintos) pénzjutalommal járó spanyol irodalmi elismerést, a Planeta-díjat, amelyet 71. alkalommal adtak át Barcelonában.

A Távol Louisianától című történelmi regény egy indián férfi és egy francia nő szerelmi történetét meséli el a 18. századi Észak-Amerikában, abban az időszakban, amikor a ma Louisiánaként ismert francia gyarmat spanyol kézre került.

"Az európai hatalmak gyarmati érdekei keverednek a főszereplők által megélt történelemmel" - mondta saját művéről Luz Gabás, hozzátéve, hogy a regény az életről, szerelemről, családi kapcsolatokról, politikáról, vágyról, ambícióról és szexualitásról szól, vagyis röviden, "a harcról a szenvedély és az ész között".

Luz Gabás nem először foglalkozik a spanyol gyarmati múlttal, 2012-ben megjelent, Pálmafák a hóban című regénye igazi bestseller lett, amelyből nagy sikerű romantikus filmdráma is készült.

A győztes kiléte egészen a díjátadóig rejtély volt még a zsűrinek is, ugyanis a Planeta-díjra pályázók álnéven és munkacímen nyújtják be műveiket. Idén rekordmennyiségű, 846 pályamű érkezett a világ minden tájáról, amelyből kilenc jutott az elődöntőbe.

A 200 ezer euróval (83,5 millió forint) jutalmazott második díjat Cristina Campos: Házas nők története című alkotása nyerte el.

Kép forrása: eldiadevalladolid.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés