bezár
 

színház

2022. 10. 18.
Latabár Kálmánról emlékszik meg a Spinoza Színház
120 éve született Latabár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Latabár Kálmánról emlékszik meg a Spinoza Színház Százhúsz éve született és száz éve lépett színpadra először Latabár Kálmán, a legendás énekes- táncoskomikus, egy régi színészdinasztia legnevesebb, legnépszerűbb tagja. Győrei Zsolt az évfordulóra írt drámája különleges nézőpontból mutatja be az örök kedvencet, akit Peller Károly kelt életre. A Latabárné fia című monodráma november 24-étől látható a Spinoza Színházban.

A Latabárné fia című dráma hét jelenete harminckilenc esztendőt ragad ki Latabár Kálmán életéből, pályájából, úgy, ahogyan akár ő is vallhatott volna erről az évtizedeken át ágyhoz kötött, beteg édesanyjának. Győrei Zsolt színháztörténeti dokumentumok ihlette, fiktív drámájában ez az anya-fiú kapcsolat adja keretét és hátterét egy érzékeny ember és nagy művész meg-megújuló küzdelmének és vívódásának.

Szkéné színház

„Adva van egy színész, aki csodálatosan táncol és ellenállhatatlanul mókázik. És adva van a közönsége, amelyik ezt hálás örömmel fogadja. Érthető a kérdés: hol van itt a dráma? Nos, mint annyiszor: a 20. századi Magyarországon. Egy kivételes színész mesél ebben a darabban, aki megédesíti a hétköznapokat, és akit cserébe a hétköznapok megkeserítenek. Egy ember, aki lassan felőrlődik abban a vakmerő vállalkozásban, hogy egyszerűen csak csinálhassa azt, amihez ért.” – mondja a szerző, Győrei Zsolt, akinek drámájából kiderül, hogy a zseniális Latyi, a nagy nevettető élete kevésbé volt szórakoztató. Fél évszázadon át mulattatott, a huszadik század inkább rémálomba, mint operettszínpadra illő történelme azonban árnyékot vetett az ő sorsára és pályájára is. A gazdasági világválság bátyjával, Árpival együtt külföldre kergette, és miután Párizstól Johannesburgig beutazta a világot, tért csak haza, hogy néhány év múltán származása miatt leparancsolják a színpadról – később pedig, a személyi kultusz idején, hajszálon múlt csak, hogy nem kiáltották ki a rendszer ellenségének.

A Latabárné fia című előadással Peller Károly élete első monodrámájára készül és ezúttal egy olyan szerepben mutatkozik be, amelynek csupán háttere az, hogy ő maga is táncoskomikus – most a prózába visz ritmust és dallamot, jókedvet és melankóliát. „Nagy kihívás számomra ez a szerep, nem csak Latabár karakterének összetettsége miatt, hanem mert még sosem játszottam monodrámát. Most csak én leszek a színpadon, egyedül, partner nélkül. Ráadásul, aki azt gondolja, hogy az estét végig táncolom és énekelem, az téved. Egyszerre nyomasztó és felemelő érzés belegondolni ebbe. Ennek a drámának köszönhetően a 20. század egyik legnagyobb legendájának olyan oldalát mutathatom meg, amit kevésbé ismerünk. Boldog vagyok, hogy megtalált ez a feladat.”- mondja Peller Károly, aki Latabár Kálmán születésének napján debütál legújabb szerepében. 

A Latabárné fia november 24-étől látható a Spinoza Színházban. 
Latabár Kálmán szerepében: Peller Károly
Írta: Győrei Zsolt
Rendező: Győrei Zsolt és Peller Károly
Fotó: Gordon Eszter

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Interjú Lipták Ildikó színházi nevelési szakemberrel
Beszélgetés Karsai Györggyel
Widder Kristóf és Tóth Réka Ágnes darabja Szentendrén
színház

Interjú Gáspár Ildikó rendezővel külföldi tapasztalatokról, az érvényesülés különböző lehetőségeiről dramaturgként és rendezőként

Más művészeti ágakról

irodalom

Szeifert Natália: Örökpanoráma, Kalligram, Budapest, 2022.
Foci, vers, próza, gyerekirodalom


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés