bezár
 

irodalom

2022. 10. 20.
25 éves a Szépírók Társasága
Ötnapos fesztivállal ünnepelnek az írók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
25 éves a Szépírók Társasága Idén 25 éves a Szépírók Társasága, ennek jegyében rendezik meg a Szépírók Őszi Fesztiválját október 26. és 30. között Budapesten. A fesztivál programjait úgy állították össze, hogy azok megjelenítsék a Szépírók Társaságának összes fontos tevékenységét: a Szociális Alapon keresztül a szakmai szolidaritást, a Let's Meet / Versopolis / BE(p)ART programokban a nemzetköziséget, a folyóirattalálkozóval és a Szépíró-díjak átadásával pedig a hazai irodalmi élet támogatását.

Az ötnapos irodalmi ünnep több helyszínen zajlik majd, köztük az online térben is. Október 26-án a Nyitott Műhelyben Fehér Renátó és Kustos Júlia vezetésével, Balogh Endre hozzászólásával irodalompolitikai kérdéseket fognak körbejárni, valamint a Szépírók Szociális Alapjának helyzetét teszik mérlegre.

Október 27-én a Werk Akadémián a kulturális aktivizmusé és a podcastoké lesz a főszerep, Solti Hannát (Vénusz Projekt), Fórizs Mátyást (444) és Kadarkai Endrét Pion István kérdezi majd saját műsoraik születéséről, működéséről és céljáról.

Október 28-án a Három Hollóban nemzetközi költészeti esttel várják a közönséget, két olasz költő, Gaia Ginevra Georgi és Valentina Colonna mellett Borda Réka és Závada Péter képviseli majd a magyar irodalmat, miközben Lévai Balázs kérdezi őket, és Bánky Sára olvassa fel a költők verseit.

Október 29-én szintén a Három Hollóban a magyar irodalmi folyóiratok helyzete lesz a téma, szóba kerül majd a Kalligram, a Látó, a Székelyföld és a Műút. De ugyanezen a napon adják át az idei Szépíró-díjakat is.

Október 30-án pedig az online térbe költözik a Szépírók Őszi Fesztiválja, ugyanis ezen a napon bemutatkoznak a Szépírók Társaságának 25. születésnapja alkalmából készült videóüzenetek.

A részletes program

Szépírók Őszi Fesztiválja – 2022. október 26-30.

 

október 26., szerda, 18:00       

Nyitott Műhely, Budapest

Szociális Alap – Szatellit a Fesztiválon: irodalompolitikai beszélgetés a Szépírók Szociális Alapjáról.

Felkért hozzászóló: Balogh Endre.

A beszélgetést vezeti: Fehér Renátó és Kustos Júlia. A Nyolc Ág Kultúraközvetítő Stúdió és a Szépírók Társasága közös rendezvénye.

 

október 27., csütörtök, 18:00

Werk Akadémia, Budapest

Let’s Talk – Podcastok és kulturális aktivizmus – Az ötlettől a megvalósításig, témaválasztás, kérdések és kihívások. A Szépírók Társasága Erasmus+ projektjének budapesti eseménye. Vendégek: Solti Hanna (Vénusz Projekt), Fórizs Mátyás (444), Kadarkai Endre.

Moderátor: Pion István

 

október 28., péntek, 19:00

Három Holló, Budapest

Versopolis – Nemzetközi költészeti est. A Versopolis egy jelenleg összesen 39 ország 320 költőjét bemutató európai költészeti platform. 2014-ben jött létre, a Szépírók Társasága 2020 óta a tagja.

Vendégeink: Gaia Ginevra Georgi, Valentina Colonna (Olaszország), Borda Réka, Závada Péter.

Moderátor: Lévai Balázs. Közreműködik: Bánky Sára

október 29., szombat

Három Holló, Budapest

15:00 Közgyűlés (zártkörű esemény, csak a Társaság tagjai számára)

18:00 BE(p)ART – Határtalan irodalom. Folyóiratok találkozója: Kalligram, Látó, Székelyföld, Műút.

Szervező: Karádi Éva

20:00 A 2022-es Szépíró-díjak átadója. A kuratórium tagjai: Deres Kornélia, Péntek Orsolya és

Németh Gábor Dávid. Közreműködik: Németh Róbert

október 30., vasárnap, 18:00

Online

A Szépírók Társasága 25. születésnapja alkalmából készült videóüzenetek online premierje

TÁMOGATÁS

A Szépírók Társasága az ország legnagyobb, független irodalmi szervezete. Támogass minket, hogy a minőségi magyar irodalomnak ne csak múltja, hanem jelene és jövője is legyen!

Az adománygyűjtő oldal elérhető: itt

SZOCIÁLIS ALAP

A Szépírók Társasága Szociális Alapját az üzleti és a kulturális élet között híd-szerepet betöltő Summa Artium Alapítvány kezeli, az adományokat ide várjuk: Summa Artium Alapítvány, MagNet Bank 16200010-10071036. A közleményben kérjük feltüntetni: Szépíró Alap, Adomány. A 200 ezer Ft fölötti adományokhoz szerződéskötésre lesz szükség, e remélt esetekben kérjük a szándékot a Társaság email-címére jelezni (szepiroktarsasaga@gmail.com).

SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA

A Szépírók Társasága írók, irodalomtörténészek, kritikusok, fordítók és irodalomszervezők egyesülete. 1997-ben jött létre azzal a céllal, hogy a korszerű irodalomszemlélet, a hatékony érdekképviselet és a demokratikus kultúrpolitika fóruma legyen. Alapszabálya így fogalmaz: „A Szépírók Társasága egymás irodalmi munkásságát megbecsülő és szellemi tekintetben egymáshoz közel álló írók által létrehozott szakmai, érdekvédelmi és szolgáltató szervezet.” A Társaság rendezvényei elősegítik a színvonalas kortárs irodalom és az olvasók találkozását, a kortárs irodalom tudományos vizsgálatát és a róla szóló kritikák megszületését. Programjai között hagyományos író-olvasó találkozók ugyanúgy szerepelnek, mint középiskolásokat és egyetemistákat megszólító oktatási programok vagy szélesebb közönséget vonzó fesztiválok. Együttműködik hazai és nemzetközi irodalmi és kulturális szervezetekkel.

A Társaságról még több információ elérhető: itt

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés