bezár
 

színház

2022. 10. 26.
Frankenstein-terv a Menta Teraszon
A Proton Színház előadása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Proton Színház alapító előadása számos izgalmas, nem színházi térben valósult már meg az Orczy-kerttől egy ferencvárosi bizománybolton át az Élesztő kézműves sörözőig, idén nyáron pedig a bezárt Menta Teraszon mutatták be, ahol hosszú idő után most lehetősége nyílt a letáborozásra.

„Egy kicsit olyan, mintha lenne egy saját játszóhelyünk, ahol repertoáron tudjuk tartani a darabot” - mondta Büki Dóra, a Proton Színház ügyvezető igazgatója. A Menta Terasz helyszíne pont megfelel az előadásnak, de nem csak játszóhelyként izgalmas tér: a Margit-negyed programnak köszönhetően olyan környéken talált otthonra, ahol fellendülő kulturális életnek lehetünk szemtanúi.

Szkéné színház

A Frankenstein-terv az elmúlt 15 évben húsznál is több fesztiválon vendégszerepelt, sőt, Európán túlra, Chilébe és Szöulba is eljutott. A darab ez idő alatt mit sem vesztett aktualitásából: „A Frankenstein-terv központi kérdése, hogy mit tehet és mit nem tehet a más ember ezen a helyen, ahol mi, a többség fogalmazzuk meg kényszerűen, hogy mi is a másság, napi érdekeink, lakóhelyünk és adott pozíciónk, sikerünk és sikertelenségünk tükrében.” – olvasható az előadás ajánlójában.

„A Proton Színház életében kiemelten fontos szerepet tölt be a Frankenstein-terv. Ez volt az első előadásunk, sőt, tulajdonképpen megalakulásunkat is ennek a darabnak köszönhetjük.” – mondta Mundruczó Kornél, az előadás rendezője, a Proton Színház művészeti vezetője. November 10-én és 13-án összesen három alkalommal várja a Frankenstein-terv a nézőit, az előadás helyszínspecifikus volta miatt az időjárásnak megfelelő, meleg öltözékben!

„A díszlet egyszerűen tökéletes: mikrohullámú sütő, Szűz Mária-kép, diszkólámpák és egy kihalt akvárium, mindez összetúrt ágyak és darabokra tört székek között. A Proton Színház előadása egy konténerben játszódik, ahol valójában az őrület lakozik. A helyszínen épp egy laza, ám kellően cinikus filmrendező tart készülő horrorfilmjéhez szereplőválogatást. A filmrendezőt alakító színész (Rába Roland) stílusa leginkább Dieter Bohlenre emlékeztet, aki ugyanígy keresi a jövő sztárjait a Megasztár című showműsorban. Tumultus, letartóztatás, félrecsúszott életek foszlányai és ami ezután marad: a nyomor. Mundruczó Kornél csodálatraméltó érzékkel vegyíti a performansz, a komédia és a naturalista színház műfajait, melyek az ő kezében egy sokrétű, a jelenre reflektáló példázattá válnak.” Olvashatjuk a Badische Neueste Nachrichten kritikájában.

SZEREPLŐK
Viktória - Spolarics Andrea
Frank Viktor - Rába Roland
Magda - Mezei Kinga
Argyelán Péter - Friedenthal Zoltán
Rendőr - Terhes Sándor
Natasa - Stork Natasa
Rudolf - Orth Péter
Argyelán Tünde - Kiss Ágota

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés