bezár
 

art&design

2022. 10. 27.
El Greco több mint félszáz remekműve a Szépművészetiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint félszáz saját kezű alkotást vonultat fel az európai képzőművészet egyik legeredetibb alkotójaként számon tartott krétai-spanyol mestertől, El Grecótól (Domenikosz Theotokopulosz) a Szépművészeti Múzeum péntektől látható kiállítása.     

 El Greco életművét 1614-es halála után szinte elfelejtették, és csak a 19-20. század fordulóján fedezték fel újra. Ebben volt némi szerepe Nemes Marcell magyar műgyűjtőnek is, akinek kollekciója egykor tizenkét El Greco-képet is tartalmazott - idézte fel a tárlat szerdai sajtóbejárásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László hozzátette: a most nyíló kiállítás El Greco egész életművét áttekinti, a festő mindegyik korszakából főműveket felvonultatva.

Leticia Ruiz Gómez, a tárlat kurátora hangsúlyozta: El Greco az európai képzőművészet egyik legeredetibb alkotója, aki egyedülálló pályaívet mondhat magáénak. A bizánci festészeti hagyományoktól indulva, Itáliában a velencei, majd a római iskola hatásait magáévá téve végül a spanyolországi Toledóban letelepedve teljesedett ki életműve.

A 2023. február 19-ig nyitva tartó kiállítás több olyan El Greco-remekművet is felvonultat, amelyek nagyon régen vagy még soha nem hagyták el otthonukat, de itt találkozhat először a közönség a mester Gonzaga Szent Alajos-portréjával is, amely a MOL-Új Európa Alapítvány vásárlásának köszönhetően nemrég került a Szépművészeti Múzeumba.

A kép forrása a bbc.com.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Interjú Fusz Mátyással legutóbbi kiállításáról, Merleau-Pontyról és kitakarásokról
Neked már megvan az *ünnepi* Praedád?
art&design

Interjú Szalai Dániel képzőművésszel és fotográfussal az edukáció nyújtotta infrastruktúráról és kísérletezési lehetőségekről, kritikai alapállásról és a média fontosságáról
art&design

Tudósítás Nádas Péter és Szűcs Attila beszélgetéséről a Deák Erika galériában

Más művészeti ágakról

Varázslat egy nyáréjszakán a Tháliában
Interjú Szabó Tibor Benjáminnal
Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Scruton zenei írásainak magyar fordításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés