bezár
 

színház

2022. 11. 01.
Romániában négy év szünet után szervezik meg a kisebbségi színházak seregszemléjét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A koronavírus-járvány miatt négy év szünet után szervezik meg a kisebbségi színházak seregszemléjét Romániában, az Interetnikai Színházi Fesztivált, amelynek a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata ad otthont - közölte a szervező erdélyi teátrum.

A kétévente megszervezett seregszemle főszervezője ezúttal is a Harag György Társulat mellett működő Proscenium Alapítvány, azonban ez az első alkalom, amikor már a Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) társszervezésében tarják a seregszemlét.     

Szkéné színház

A november 4. és 13. között zajló fesztiválon tizennyolc színházi produkciót mutatnak be. A házigazdákkal együtt 13 romániai magyar színtársulat vesz részt a fesztiválon, de Szatmárnémetibe érkezik a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház német tagozata és a Temesvári Állami Német Színház, illetve a bukaresti Állami Zsidó Színház és a Giuvlipen független roma színtársulat is. A színházi élményeket számos kísérőrendezvény egészíti ki: minden nap szakmai beszélgetéseken elemzik a színházi szakma képviselői és a kritikusok az előző nap látottakat, több könyvbemutatót szerveznek, a Red Hat Yardban tartott afterpartykon pedig színész lemezlovasok és színészzenekarok csapnak majd a húrok közé.     

A fesztivál ideje alatt szintén Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban lesz a Harag György Társulat 2018-ban elhunyt örökös tagjának nevével idén először fémjelzett Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztivál, amelynek győztes előadása ugyancsak bekerül az Interetnikai Színházi Fesztivál programjába. Bessenyei Gedő István fesztiváligazgató, a Proscenium Alapítvány elnöke elmondta: megtiszteltetésnek tartja, hogy éppen Szatmárnémetiben indulhat újra a fesztivál, amelynek szervezési jogát a jövőben a MASZÍN, illetve tagszínházai kaphatják meg. Hozzátette: a legutóbbi szatmárnémeti fesztiválhoz képest az idei program már nem lehet ugyanolyan gazdag, mert a koronavírus-járvány miatt több független társulat is megszűnt vagy megroppant, de igyekeznek az idén is a lehető legszínesebb fesztiválkínálattal fordulni a szatmári közönség felé. Egyebek mellett azt a célt tűzték ki, hogy a romániai kisebbségi színházak munkájának legjavát a lehető legszélesebb körben mutassák be, így a magyar előadásokat románul, a német, jiddis vagy roma nyelvű előadásokat pedig magyarul és románul is feliratozzák. Kiemelte, hogy a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala mellett a bukaresti kulturális minisztérium is jelentős mértékben támogatja a seregszemlét, akárcsak a Szatmárnémeti városi és megyei önkormányzat.

Fotók: Interetnikai Színházi Fesztivál - Festivalul Interetnic de Teatru (Facebook), szatmar.ro

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sándor L. István: A Katona és kora. Az indulás irányai
Vida Cerkvenik Bren: Miért nem az utcán csináljuk? Interaktív utcaszínházi kézikönyv
színház

Operabeavató: A Bánk bán-sorozat I.

Más művészeti ágakról

irodalom

Az Irodalmi Szemle legújabb lapszámbemutatójáról
Gerőcs Péter: Werkfilm, Kalligram, Budapest, 2022.
The Trousers: Animal Gun lemezbemutató, A38, 2022.11.12.
Ugrin Julianna és Vizkelety Márton: A döntés


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés