bezár
 

irodalom

2022. 11. 05.
Hétfőn kezdődik a DIN programsorozata
Debreceni Irodalmi Napok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 7-9. között rendezik meg a több mint fél évszázados múltra visszatekintő, gazdag hagyományokkal rendelkező, fontos közművelődési funkciót is betöltő Debreceni Irodalmi Napokat - közölték a szervezők a helyi Méliusz könyvtárban tartott pénteki sajtótájékoztatójukon.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, az irodalmi napokkal zárul az év "irodalmi kalendáriuma", amely tavasszal a költészeti fesztivállal kezdődött, majd az ünnepi könyvhéttel és a Térey könyvünneppel folytatódott.

Az irodalmi napokat a magyar irodalom kultikus rendezvényének nevezte, amely évtizedeken át a kulturális élet, az irodalom és a közélet szereplőinek találkozó helye, vitafóruma volt, és jelentősége ma is túlmutat a város határain.

Ugyanakkor a helyi irodalom fóruma is: az idén megemlékeznek a közelmúlt irodalmának három fontos debreceni alakjáról, Várkonyi Anikóról, Tar Sándorról és Tóth-Máthé Miklósról - jelezte Puskás István, megjegyezve, hogy a nemzetközi kapcsolatok erősítése jegyében pedig Jeroen Olyslaegers belga író lesz a rendezvény vendége.

Szirák Péter, a rendezvény kurátora hozzátette: az idei rendezvény fő témája a lektűr, vagyis az úgynevezett "olvasmányos" irodalom helyzete, szerepe, mibenlétének kérdése.

Egyebek mellett olyan kérdésekre keresik a választ, vajon megfelelő meghatározás-e a lektűrre, hogy színvonalasan elégíti ki a szélesebb olvasóközönség elvárásait, avagy miképpen lehet elkülöníteni ezeket az olvasmányokat egyfelől a ponyvától, másfelől a minőségi irodalomtól, vagy igaz-e az, hogy a "magas irodalom" lektűrösödik - sorolta a szakember.

Szirák Péter jelezte: 2010 óta törekvésük, hogy erősítsék az irodalmi napok közművelődési funkcióját, és fesztivál jellegűvé tegyék a találkozót. Ennek jegyében az idén is filmvetítések, képzőművészeti tárlat, könyvbemutató és pódiumbeszélgetések színesítik a programot.

Hozzátette: az irodalmi napok keretében veheti át az Alföld-díjat a folyóiratban publikáló három kiváló szerző, Ladik Katalin költő, performer, Ureczky Eszter irodalomtörténész és Mezei Gábor költő, szerkesztő, irodalomtörténész. 1978 és 2021 között eddig 44 alkalommal adták át a díjat, amelynek során 126 alkotó 133 Alföld-díjat vehetett át - közölte Szirák Péter.

Fotó: Debreceni Irodalmi Napok (Facebook)

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés