bezár
 

irodalom

2022. 11. 08.
Világjáró művészek Chilétől Helsinkiig a Müpa ünnepváró műsorán
Finn, észt és chilei művészek lépnek fel idén a Müpa Tűz és jég címmel meghirdetett, ünnepváró műsorában.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az európai kultúra hatalmas dimenzióit, földrajzi és időbeli kiterjedését reprezentálják a Müpa novemberi és decemberi komolyzenei eseményei. November 17-én a Helsinki Barokk Zenekar jóvoltából a közönség egy olyan Schubert-operával ismerkedhet meg, amely valószínűleg első alkalommal szólal meg Magyarországon.

A rövid életű zeneszerző számos remekművet alkotott, és az opera műfajában is próbára tette magát: kísérletei közül kiemelkedik a Liszt Ferenc által 1854-ben Weimarban bemutatott Alfonso és Estrella. A szerelmi történetet feldolgozó ritkasággal ezúttal historikus értelmezésben, színpadi rendezéssel kiegészülő előadásban lehet találkozni.Az 1997-ben alapított finn együttes felfedező szellemű előadása jól illeszkedik az együttes missziójához: régóta ismert műveket mutatnak be új értelmezésben, valamint ismeretlen kompozíciókra hívják fel a figyelmet. A zenekart vezető Aapo Häkkinen, az előadás karmestere sokoldalú muzsikus: csembalista, orgonista, karmester. Az est rendezője, Vilppu Kiljunen neve ismerősen csenghet a magyar közönségnek, hiszen a finn alkotóhoz fűződik Rautavaara A bánya és Varga Judit Szerelem című operájának 2016-os színre vitele a Magyar Állami Operaházban. A nemzetközi énekesgárdában finn, horvát, német és norvég kiválóságokat egyaránt találni; közülük Arttu Kataja visszatérő vendég a Müpában. A produkció kórusa a Szabó Soma vezette nyíregyházi Cantemus Vegyeskar.

A Müpa november 27-i adventi koncertjének fókuszában észak-európai szerzők állnak, azon belül is az észt Arvo Pärt,  a ma legtöbbet játszott komponista és talán legfontosabb népszerűsítői, a világszerte nagy megbecsülésnek örvendő Észt Filharmónia Kamarakórusa és Grammy-díjas alapító karnagyuk, Tonu Kaljuste. Előadásukban olyan darabok szólalnak meg, amelyek témája illeszkedik az advent ünnepváró hangulatához. Az észt zenét a misztikus minimalizmust képviselő Arvo Pärt mellett a 19. századi Cyrillus Kreek reprezentálja a hangversenyen. Hallhatók lesznek finn kórusművek a nagy késő romantikus, Jean Sibelius és a nála húsz évvel fiatalabb Armas Maasalo műhelyéből, valamint norvég muzsika is Knut Nystedt terméséből. Az északi zenék mellett Kodály ritkán felhangzó, kórusra és orgonára írt Laudes organijával tiszteleg a magyar énekkari repertoár nagy megújítója előtt a tallinni kórus és a koncert orgonaművész közreműködője, Kadri Toomoja. Az együttes és alapító karnagya négy év után tér vissza Budapestre.

A korhű klasszikus zenei praxis egyik legizgalmasabb egyénisége a Müpa december 14-i karácsonyi orgonakoncertjének főszereplője, Catalina Vicens orgona- és csembalóművész. A hírneves előadó együttesei, az Ensemble Servir Antico és a Trio Friman-Ambrosini-Vicens élén érkezik a Müpába, hogy olyan középkori ritkaságokból álló műsort szólaltasson meg, amely a szépséget és örömöt keresve mutatja be a korabeli európai zenék sokszínűségét. A chilei születésű Vicens előbb hazájában, majd a philadelphiai Curtis Institute, a Freiburgi Zeneművészeti Főiskola és a bázeli Schola Cantorum Basiliensis falai között szerezte tudását. Világszerte ad hangversenyeket, kiterjedt pedagógiai tevékenységet folytat, gyűjtemények kurátora és nemzetközi versenyek zsűritagja. Müpa-beli koncertje vonzerejét fokozza a négy énekeshez és a Müpa hatalmas orgonájához csatlakozó különleges hangszerek – lant, citera, fidula, nyckelharpa és portatív orgona - egzotikus hangja. Az előadást ismeretterjesztő pódiumbeszélgetés előzi meg, amelynek házigazdája Fazekas Gergely zenetörténész.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Hévíz Kulturális folyóirat a Nyitott Műhelyben bemutatta idei harmadik lapszámát.
A Nyitott Műhelyben mutatta be a Látó Szépirodalmi Folyóirat az októberi számukat

Más művészeti ágakról

színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés