bezár
 

irodalom

2022. 11. 14.
Értelmileg akadályozott gyerekek számára készült kiadvány a János vitézből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Petőfi Sándor János vitézének első három énekéből készült el az az első könnyen érthető irodalmi kommunikációs kiadvány, amelyet tanulásban és értelmileg akadályozott felső tagozatos diákok számára fejlesztettek ki szakemberek.

Az anyagot a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) múzeumpedagógiai főosztálya, a Kassák Múzeum munkatársai, valamint Horváth Péter László gyógypedagógus, Nemes-Jakab Éva irodalomtörténész több hazai szakemberrel együttműködve állította össze. A kiadvány különlegesnek számít, mert bár könnyen érthető kommunikációs kiadványok korábban is készültek, ez az első olyan kötet, amely egy irodalmi mű feldolgozását és átélését teszi lehetővé a tanulásban és értelmileg akadályozottak számára. Az információk akadálymentesítésének egyik formája a könnyen érthető kommunikáció, amelynek különböző szintjeit a képi kommunikáció követi.

A János Vitézből készült kötet egy első lépés a szépirodalmi szövegek, kulturális tartalmak és tananyagok könnyen érthetővé tételéhez. A készítők szándéka szerint a későbbiekben a János vitéz további énekeit is szeretnék akadálymentesített formában elkészíteni, valamint más szépirodalmi szövegek fordítását is tervezik.

A tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekek számára mesekönyvből évente három-négy könnyen érthető kiadvány készül, valamint egyszerűsített nyelvi szinten, nem értelmileg vagy tanulásban akadályozott személyeknek dedikáltan nagyjából 5-10 kiadvány jelenik meg. A János vitézből készült különleges kötetet november 18-án mutatják be a Kassák Múzeumban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Gerőcs Péter: Werkfilm, Kalligram, Budapest, 2022.
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
Bemutatták Kiss Dávid első verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés