bezár
 

art&design

2022. 11. 25.
Bukta Imre műveiből nyílik kiállítás a Godot-ban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Bukta Imre műveiből nyílik kiállítás a Godot-ban  Bukta Imre képzőművész legfrissebb műveiből válogat a budapesti Godot Kortárs Művészeti Intézet november 28-ától, Műveljük kertjeinket! címmel látható kiállítása.

A Műveljük kertjeinket! olyan tematikus tárlat, melyre Bukta Imre új műveket készített. A kiállítás vezérfonala a vidéken alkotó ember esztétikai, szociális és erkölcsi viszonyulása a környező világhoz - közölte az MTI-vel csütörtökön a Godot Kortárs Művészeti Intézet.

Tájékoztatásuk szerint a tárlat hat tematikus egységből épül fel: a vidékiség, a fák, a szakralitás, egyes értékek devalválódása, az idősödés és az otthon témája mentén csoportosított művek nyomán megjelenhet a kiállítás alapideája is, az alkotás szükségességének belátása - írják.

Az egyes részekben elhelyezett videóboxokból a hazai kulturális illetve tudományos élet jeles szereplői szólnak a látogatóhoz az egyes tematikákhoz kötődően. Krasznahorkai László író például Bukta Imre művészi univerzumával koherens módon beszél arról, miért olyan fontos téma a kultúrában a vidékiség.

Sebestyén Márta előadóművész arról beszél, miért annyira fontosak a kultúránkban a fák, Keserü Katalin művészettörténész pedig arról elmélkedik, miért lehet alapvető fontosságú az ember életében a hit.

Az eltűnő paraszti és falusi kultúra érzékeny reflexiójához kapcsolódnak Barabási Albert-László akadémikus hálózatkutató gondolatai. Korniss Péter fotóművész a művészet és az időskor kapcsolatáról beszél, míg az utolsó egységben egészen másfajta, de Bukta világához mégis kötődő, hasonló küzdelmeiről szól Mészáros Blanka színművész a kihelyezett képernyőn.

Bukta Imre (1952) a kortárs magyar képzőművészet nagyhatású mestere. Három alkalommal szerepelt a Velencei Képzőművészeti Biennálén, kiállított a Sao Pauló-i Biennálén, munkái szerepeltek többek között a párizsi Pompidou központban, a brüsszeli Bozarban, a szentendrei MűvészetMalomban, a linzi Landesmuseumban, a jyväskyläi Art Muzeumban, a lundi Kunsthallban és a pekingi Millennium Múzeumban.

Első életműkiállítását a debreceni MODEM rendezte 2008-ban. Eddigi legnagyobb tárlata Másik Magyarország címmel 2012 novemberében nyílt meg a Műcsarnokban.

Erre a projektre reflektál a Godot-ban 2023. április 30-ig látható kiállítás, melynek rendezője szintén Gulyás Gábor filozófus, esztéta, a Modem, a Műcsarnok és a Ferenczy Múzeumi Centrum egykori igazgatója, jelenleg független kurátor.

 

MTI/Czimbal Gyula

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hantai és Pécs. Hantai Simon alkotásai a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának gyűjteményében
Neked már megvan a heti Praedád?
Gondolatok Vámos János Légvár című kiállításáról
art&design

Kis Présház, 2022. szeptember 18., 20 óra

Más művészeti ágakról

Park Chan-wook: A titokzatos nő
Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Beszélgetés a képeskönyvekről a Pagony Szalonban
Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés