bezár
 

zene

2022. 12. 02.
Rejtett magyar kötődések a Liszt Ferenc Kamarazenekar adventi hangversenyén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rejtett magyar kötődések a Liszt Ferenc Kamarazenekar adventi hangversenyén A Liszt Ferenc Kamarazenekar december 4-én rejtett magyar kötődésű Prokofjev-, Hartmann- és Beethoven-műveket ad elő a Zeneakadémián holland és spanyol vendégművészek közreműködésével.

A programot Prokofjev Klasszikus szimfóniája nyitja, Beethoven Hegedűversenye zárja, a két örökérvényű klasszikus közé illesztették be a nálunk kevésbe ismert, de világszerte egyre többet játszott Hartmann-concertót.

prae.hu

Az est hegedűs szólistája, Liza Ferschtman hazája legrangosabb zenei kitüntetésével, a Holland Zenei Díjjal büszkélkedhet. Karl Amadeus Hartmann német zeneszerző 1930-ban írt, a partitúrában szereplő ajánlás szerint Kodály Zoltán tiszteletére született, magyaros motívumok inspirálta Kamara-concerto klarinétra, vonósnégyesre és vonószenekarra című darab szólistája a kitűnő spanyol művész, Pablo Barragán lesz, aki a világ egyik legnehezebb klarinétszólamával kápráztatja majd el a közönséget - olvasható a zenekar közleményében.

A hangverseny második részében az a zenemű csendül fel, amit a 19. századi sztár-hegedűművész, Joachim József a hegedűversenyek királyának nevezett, és korabeli sikere a neves magyar muzsikusnak köszönhető. Advent második vasárnapján Liza Ferschtman szólószerepből irányítja majd Beethoven Hegedűversenyének megszólaltatásához szimfonikus méretűvé bővült zenekart.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből, és közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert, a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált. 

A kép forrása: lfkz.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés