bezár
 

art&design

2022. 12. 06.
Hantai Simon centenáriumi kiállítás a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hantai Simon centenáriumi kiállítás a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában Hantai Simon születésének 100. évfordulója alkalmából mintegy 20 művet mutat be péntektől a Hantai 100 című kiállítás Budapesten, a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában (KMFA), ahol a művész négy alkotása először lesz látható Magyarországon.

A centenáriumi tárlaton a hangsúlyt az ötvenes évekbeli alkotások kapják. Az életmű kiindulópontjaként a tárlat Hantai Simonnak a Képzőművészeti Főiskolán készült figurális kisméretű pasztelljével indul. Hantai is, mint kortársai közül sokan, sorozatokban alkotott, mindig kísérletezve különböző anyagokkal, technikákkal.

A tárlat tükrözi a szürrealizmus és az absztrakt expresszionizmus közötti átmenetet. Az 1950-es évektől készült erőteljes színvilágú, fantasztikus lényekkel, organikus formákkal, biomorf alakzatokkal gazdagított szürrealista képei közül kettő is szerepelt Hantai első párizsi tárlatán, melyet André Breton, a szürrealizmus atyja rendezett röviddel a festő Párizsba érkezése után. 

Hantai a folyamatos kísérletezés eredményeként szakított a szürrealistákkal, alkotásai egyre erőteljesebben gesztusokká váltak, majd az absztrakt expresszionizmus felé fordult. A hatvanas évektől visszanyúlt a kezdetekhez és újragondolva azt kialakította saját technikáját a "pliage"-t. A vászon hajtogatásával, gyűrésével, csomózásával és festésével Hantai kilenc, egymástól jól elkülöníthető korszakot hozott létre. Ezek közül a Mariale-, a Catamuron- és a Tabula-sorozat egy-egy darabja mutatkozik be a galériában.

A KMFA kiállítása a Szépművészeti Múzeum saját gyűjteményes anyagából rendezett tárlatával egy időben lesz látható, mintegy kiegészítve a páratlan életművet.

A száz éve született művész festményei a világ vezető múzeumaiban és meghatározó magángyűjteményeiben is megtalálhatók. Idén májusban a centenárium alkalmából több mint 130 alkotása volt látható a párizsi Louis Vuitton Fondation épületében Anne Baldassari kurátor vezetésével. A művészt 2019 óta a világ egyik leghíresebb magángalériája, a Gagosian képviseli, születése centenáriuma tiszteletére a galéria New York-i és párizsi kiállítótermében nyíltak tárlatok.

Hantai Simon centenáriumi kiállítása december 22-ig lesz látható a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

A kép forrása: Kálmán Makláry Fine Arts - Facebook

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
art&design

L. Juhász Ilona szegedi előadása
Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

Tóth Anna Eszter Minták halmokban című kiállításáról

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Tornyai Péter válaszol
Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
Szabó Márton István: Betonszféra, Scolar kiadó, Budapest, 2022.
Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés