bezár
 

art&design

2022. 12. 07.
Kaotikus érzékek: kiállítás a Műegyetemen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kaotikus érzékek: kiállítás a Műegyetemen Kaotikus érzékek címmel, csütörtökön nyílik meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) művészeti rezidenciaprogramjának első kiállítása, amelyen Boruzs Ádám képzőművész installációját mutatják be.

A BME a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot. A PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósuló programban évente két művész vendégeskedik az egyetem valamelyik tanszékén, laborjában, kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál az ott folyó aktuális kutatási folyamatokra. Az első rezidenciaprogram 2022. év elején indult, és egyik első nyertese Boruzs Ádám volt. 

Boruzs Ádám munkájának különlegessége az, hogy egyszerre két meghirdetett témát is ötvözött az elképzeléseiben. Így az elmúlt egy évben az „Áramlások szépsége: a flow élmény" témában a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóival dolgozott együtt, míg a „Műszaki színtan" megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak a segítségére.

A kiállítás 18 órakor nyílik meg az egyetem Q épületének aulájában. Az esemény előtt Kreativitás és praxis: Miben áll a művészeti és a tudományos munka alkotó jellege, és hogyan segíti vagy gátolja ezt az intézményrendszer? címmel kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők.

A beszélgetés résztvevői többek közt Kicsiny Balázs képzőművész, Héjj Andreas evolúciós pszichológus, Kocsi Olga képzőművész és Bárány Tibor irodalmár, filozófus lesznek, a moderátori feladatokat pedig Gács Anna irodalomkritikus, kultúrakutató, a Művészeti Rezidenciaprogram ötletgazdája látja majd el. Az eseményen köszöntőt mond Czigány Tibor, a BME rektora, a kiállítást Demeter Nóra, Ybl Miklós-díjas építész nyitja meg. 

A megnyitó után Boruzs Ádám tárlatvezetést tart, amely során elmeséli tapasztalatait és műalkotásának történetét az ihlettől a megvalósulásig.

A program másik nyertese, Kocsi Olga multimédia-művész alkotásaiból a tervek szerint 2023 márciusában nyílik majd kiállítás a BME-n.

A kép forrása: BME Művészeti Rezidenciaprogram

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés