bezár
 

art&design

2022. 12. 07.
Kaotikus érzékek: kiállítás a Műegyetemen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kaotikus érzékek: kiállítás a Műegyetemen Kaotikus érzékek címmel, csütörtökön nyílik meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) művészeti rezidenciaprogramjának első kiállítása, amelyen Boruzs Ádám képzőművész installációját mutatják be.

A BME a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot. A PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósuló programban évente két művész vendégeskedik az egyetem valamelyik tanszékén, laborjában, kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál az ott folyó aktuális kutatási folyamatokra. Az első rezidenciaprogram 2022. év elején indult, és egyik első nyertese Boruzs Ádám volt. 

Boruzs Ádám munkájának különlegessége az, hogy egyszerre két meghirdetett témát is ötvözött az elképzeléseiben. Így az elmúlt egy évben az „Áramlások szépsége: a flow élmény" témában a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóival dolgozott együtt, míg a „Műszaki színtan" megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak a segítségére.

A kiállítás 18 órakor nyílik meg az egyetem Q épületének aulájában. Az esemény előtt Kreativitás és praxis: Miben áll a művészeti és a tudományos munka alkotó jellege, és hogyan segíti vagy gátolja ezt az intézményrendszer? címmel kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők.

A beszélgetés résztvevői többek közt Kicsiny Balázs képzőművész, Héjj Andreas evolúciós pszichológus, Kocsi Olga képzőművész és Bárány Tibor irodalmár, filozófus lesznek, a moderátori feladatokat pedig Gács Anna irodalomkritikus, kultúrakutató, a Művészeti Rezidenciaprogram ötletgazdája látja majd el. Az eseményen köszöntőt mond Czigány Tibor, a BME rektora, a kiállítást Demeter Nóra, Ybl Miklós-díjas építész nyitja meg. 

A megnyitó után Boruzs Ádám tárlatvezetést tart, amely során elmeséli tapasztalatait és műalkotásának történetét az ihlettől a megvalósulásig.

A program másik nyertese, Kocsi Olga multimédia-művész alkotásaiból a tervek szerint 2023 márciusában nyílik majd kiállítás a BME-n.

A kép forrása: BME Művészeti Rezidenciaprogram

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Neked már megvan az *ünnepi* Praedád?
Interjú Fürjesi Csaba képzőművésszel Humánszinkron című tárlatáról, alkotói módszerről, művésztelepi életről és jövőbeni tervekről
Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

Kurultaj, 2022

Más művészeti ágakról

Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
Steven Spielberg: A Fabelman család
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
gyerek

Népmesevetítés, kiállítás, kézműves program és bábszínház a Cinema MOM-ban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés