bezár
 

art&design

2022. 12. 08.
Hantai Simon kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hantai Simon kiállítás a Szépművészeti Múzeumban Kamaratárlattal tiszteleg a 100 éve született Hantai Simon előtt a Szépművészeti Múzeum; a Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók - mások mellett Klee, Miró és Picasso - műveit is felvonultatja szerdától.

 Az egyik legismertebb 20. századi képzőművész 1922. december 7-én látta meg a napvilágot Bián (ma Biatorbágy része), születésének centenáriumán nyílik meg tehát a Szépművészeti tárlata.

Baán László kiemelte: noha a 2008-ban elhunyt mester élete utolsó évtizedeiben már egyáltalán nem állított ki, ma is a legnagyobb francia múzeumok szentelnek neki életműtárlatokat, és Franciaország elnöke, Emmanuel Macron is egy Hantai-művet választott dolgozószobájába.

A Szépművészeti egyfajta nem hivatalos alma matere volt Hantai Simonnak – emlékeztetett a főigazgató, hozzátéve: a mostani tárlat főhajtás születésének centenáriuma alkalmából a mester személyének emléke és életműve előtt.

Baán László hangsúlyozta, hogy a Szépművészeti múzeum már 1948-ban megvásárolta az akkor nagyon fiatal művész önarcképét, majd a 2000-es években is vásárolt a már világhírű Hantaitól. Ezen munkák mellett látható az a műtárgyegyüttes is, amelyet az idős mester maga válogatott össze és adományozott a múzeumnak - közölte.

Daniel Hantai, a művész fia felidézte, hogy édesapja 1948-ban költözött Franciaországba. Élete vége vette fel vele a kapcsolatot a most nyíló kiállítás kurátora, Geskó Judit művészettörténész, Hantai Simon ennek hatására gondolkodott el magyar gyökerein. „Édesapám ekkor visszagondolt tanulmányaira a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, amikor rendszeresen látogatta a Szépművészeti Múzeumot; itt ismerkedett meg ugyanis a nemzetközi festészettel."

Daniel Hantai elmondta, a szerdától látható tárlat nem hasonlít egyetlen korábbi budapesti Hantai-kiállításra sem. Mint felidézte, 2014-ben a Ludwig Múzeum rendezett, klasszikus retrospektív tárlatot Hantai Simon munkáiból, ekkor elsősorban a festő szürrealista korszakán és a pliage technikával készült munkáin volt a hangsúly. „A Szépművészeti kiállítása édesapám egész életművét vizsgálja, egyaránt bemutatva fiatalkori, magyar korszakát, az itáliai tanulmányútja során készült képeket és franciaországi alkotásait is."

Geskó Judit kurátor elmondása szerint a mintegy hatvan alkotást felvonultató kiállítás egyik fő témája a művészi párbeszéd, így Hantai munkái mellett a látogató találkozhat a mester életművére hatást gyakorló Paul Klee, Joan Miró, Pablo Picasso, Hans Hartung, Sam Francis, Jackson Pollock, Hans Arp, Jean Dubuffet, Henri Michaux, Roberto Matta, Robert Motherwell, Johannes Itten és más kortársak képeivel is.

A Szépművészeti centenáriumi Hantai Simon-kiállítása a múzeum Michelangelo-termében látható szerdától 2023. március 19-ig.

A kép forrása: gagosian.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés