bezár
 

art&design

2022. 12. 18.
Még egy hétig látogatható az NFT kiállítás a MaMű Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Még egy hétig látogatható az NFT kiállítás a MaMű Galériában A december elején nyílt kiállítás egészen december 23-ig várja a látogatókat a MaMű Galériában. 

A Non Fungible Token (NFT) a crypto valuták megjelenésével egyidejűleg keletkezett, amikor Mike Winkelmann Everydays: the First 5000 Days című munkája 2021-ben 69 millió dollárért került kalapács alá a Christie's márciusi aukcióján. Winkelmann egyből a harmadik élő legdrágább művésszé vált. Az eddig névtelen NFT megkezdte ámokfutását, felkavarva a művészeti szcénát.

Az NFT lehetőséget adott a digitális művészet értékesítésre, így akár tekinthetünk rá úgy is, mint a 21. század könyvnyomtatására, amivel bár nem a Bibliát, de például a Nyamnyam Cat-et bárki megveheti. A digitális művek bármennyi példányban létrehozhatóak és értékesíthetőek úgy, hogy a vásárló egyediségre törekvő és birtoklási vágyát is maximálisan ki tudja elégíteni. 

A kiállított művek fizikai és virtuális valóságban léteznek, az alkotóktól egy-egy NFT és egy kézzelfogható eredeti alkotás látható. Kétségkívül a 21. század vesszőparipája a virtuális valóság, a digitális világban létező műalkotások megjelenése nem meglepő tehát. Fontos kérdéseket vet fel, hogy a tapasztalt valóságunk miként is létezik, megszokott fizikai valóságunk 100 év múlva mennyire fog elavultnak tűnni? Folyamatos változásban élünk, 10 év alatt válik elavulttá az egykori csúcstechnológia és pár év alatt megváltoztathatja életünket egy olyan eszköz, mint az okostelefon, ami nélkül már alapvető tevékenységeink válhatnak megoldhatatlanná egy, az okos eszközök világában szocializálódott generáció szemszögéből nézve. Jelenlétünk az online világban olyannyira fontossá vált, hogy aki kiiktatja, már-már olyan, mintha egy önkéntes remete életre adná a fejét.

Fotó: Borsi Flóra – Fighting Fish, NFT, 2021 © Szabó Kristóf / KristofLab

NFT
A kiállítás december 23-ig látogatható, szerdán, csütörtökön és pénteken 15 és 18 óra között. A kiállítás kurátora KristofLab. További információ ezen a linken.
Helyszín: MAMŰ Galéria • 1071 Budapest, Damjanich utca 39.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés