bezár
 

film

2023. 01. 07.
Morcsányi Géza emlékére ingyen nézhető a Testről és lélekről a Filmión
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Morcsányi Géza emlékére ingyen nézhető a Testről és lélekről a Filmión A napokban elhunyt Morcsányi Géza emlékére ingyenesen lehet megnézni a főszereplésével készült Testről és lélekről című, Arany Medvével jutalmazott filmet péntektől vasárnap estig a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a Filmión – tájékoztatta a NFI az MTI-t pénteken.  

Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója január 4-én, életének 71. évében hunyt el.

Mint az NFI közleményében felidézik, a 2017-ben mintegy két évtized kihagyás után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című fanyar humorú szerelmesfilmjében két zárkózott ember szarvasként találkozik az álmaiban. A film elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját. Első magyar filmként megkapta a sydney-i filmfesztivál fődíját, Herbai Máté operatőrt a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki, az Európai Filmakadémia tagjai pedig Borbély Alexandrát díjazták a film női főszerepében nyújtott lenyűgöző alakításáért.

Enyedi Ildikó rendező Morcsányi Gézát, a magyar irodalmi élet meghatározó alakját kérte fel az Oscar-díjra is jelölt Testről és lélekről férfi főszerepére. Morcsányi Géza a Könyves Magazinnak nyilatkozva korábban azt hangsúlyozta, soha életében nem vágyott a szereplésre. Enyedi Ildikó felkérését mégis elfogadta, mert úgy gondolta, a forgatás nem fellépés, ott nincs közönség, amikor meg majd lesz, akkor neki már nem kell ott lennie. „Valószínűleg nagyon vágytam valami önfeledtségre” – emlékezett Morcsányi Géza. 

 

Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten. 1977 és 1988 között dramaturgként dolgozott több teátrumban, köztük a Radnóti Miklós Színházban. Később az Interpress Magazin szerkesztője, 1989–1995 között az IPC Könyvkiadó munkatársa volt. A Magvető Könyvkiadót 1995–2015 között vezette, 2015 márciusától a Líra Kiadói Csoport igazgatójaként tevékenykedett.

Munkásságát több díjjal ismerték el: 1999-ben Jászai Mari-, 2004-ben Gemini-, 2005-ben Budapestért díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszámoló a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról (szeptember 7-9.)
Pablo Larraín vámpírtörténettel érkezett Velencébe
Carlota González-Adrio: Ház a kaktuszok között
Merész nők a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

Takáts Márton Tűnő időm nyomában című kiállításáról
Beszélgetés Rebecca Dautremerrel a PesTexten
Rómeó és Júlia 2. avagy a Gyönyörök Palotájának könyvbemutatója
Fiala Borcsa: Lepkebáb, Kolibri, 2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés