bezár
 

zene

2023. 01. 29.
Az ukrajnai civil áldozatok emlékére ad koncertet a Szent Efrém Férfikar a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ukrajnai civil áldozatok emlékére ad koncertet a Szent Efrém Férfikar a Zeneakadémián az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján, február 23-án este - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kétrészes hangversenyen többek között elhangzik a Szent Efrém Férfikar egyik tagja, a kárpátaljai születésű Papp Viktor erre az alkalomra írt kompozíciója, a Requiem, ukrán és latin nyelven. Mint a közleményben fogalmaznak, az Ungváron született fiatal zeneszerző Ukrán Requiemjének szövege a keresztény gyászmise eredetijének szó szerinti fordítása, a latin szöveg pedig több helyen belekeveredik az ukrán verssorok közé; a műben a keleti és a nyugati liturgikus hagyományok összefonódnak. A szerző és az előadók azokról a civilekről emlékeznek meg, akik sokszor saját házaikban, lakásaikban, kocsijukban, az utcán sétálva, biciklizés vagy bármilyen hétköznapi tevékenység közben veszítették el életüket - írják a közleményben.

A koncert második felében csendül fel Liszt Ferenc Requiemje. Az egyházi kórusmű férfi szólókra és férfikarra íródott, orgona- és visszafogott hangszerkísérettel. Liszt misekompozícióinak sorában ez az utolsó mű, 1867-1868-ban írta. A zeneszerzőt a mű megszületése előtt számos megrázkódtatás érte, 1859 végén meghalt Daniel fia tüdőbetegségben, fiatalabb lánya, Blandine, 1862-ben hunyt el szülés után, 1866-ban pedig az édesanyját vesztette el - áll a közleményben.

A Szent Efrém Férfikar Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttese, amelyet 2002-ben alapított a Liszt-díjas Bubnó Tamás. A nyolctagú együttes a bizánci zenei repertoár mellett Bartók-, Liszt- és Kodály-műveket, kortárs szerzők darabjait és saját feldolgozásokat is rendszeresen tűz műsorra itthon és világszerte. A közleményben az együttes kiemeli, hogy ezen az estén kiváló kollégáikkal, Horváth Márton Levente orgonistával, Tóth Benedek ütőhangszeres művésszel, valamint rézfúvós muzsikusokkal lépnek színpadra. A koncert a Zeneakadémia és a Szent Efrém Férfikar közös szervezésében valósul meg.

 

Képek forrása: szentefrem.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés