bezár
 

színház

2023. 02. 01.
A Rokonok a Kolozsvári Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Rokonok a Kolozsvári Színházban Móricz Zsigmond Rokonok című regénye alapján készült előadást mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Bocsárdi László rendezésében - közölte kedden az erdélyi teátrum.

A közlemény Tompa Gábort, a színház igazgatóját idézi, aki szerint a több mint 90 éve megjelent Móricz-regény, a szerző legerősebb társadalomkritikai regénye ma is aktualitással bír. Hozzátette: a regényben megjelenő korrupció, nepotizmus, a sikkasztás uralta vezetői réteg és a korrupciós botrányok apropóján nem kell erőltetni a történet aktualitását, hiszen ennek mintha egyenes folytatásában élnénk, és nemcsak Romániában, hanem világszerte.

Szkéné színház

Bocsárdi László rendező elmondta: fontos volt számára átlátni az akkori zűrzavart, hogy jobban megérthesse, mi történik ma. Kiemelte, hogy elsősorban a főszereplő Kopjáss István tragédiája érdekelte, ő a történet kulcsa, akivel saját bevallása szerint azonosulni tud. Úgy vélte, ez egy erkölcsi szempontból rendkívül fontos mű, és számára a nagy kérdés az, hogy manapság mennyire szerencsés dolog az erkölccsel foglalkozni a színházban, illetve mennyire érdekli ez a közönséget.

A szerteágazó cselekményű regény színpadra adaptálásáról Kali Ágnes dramaturg elmondta: a realista regényt egy olyan színpadi időre és térre írták át, amelyben Pista történetének összefüggésében jelennek meg mind a karakterek, mind pedig a történések. Bartha József díszlettervező elmondta: fontos volt, hogy a jelenetek között gyorsan lehessen megoldani a változásokat, így nem zsúfolták túl a teret. A Rokonok főszerepét Viola Gábor alakítja, további szerepekben Kató Emőke, Györgyjakab Enikő, Bács Miklós, Dimény Áron, Farkas Loránd, Orbán Attila, Bíró József, Imre Éva, Varga Csilla, Kicsid Gizella, Kiss Tamás, Gedő Zsolt, Bíró Gergő, Fazakas Hunor, Filep Gergő, valamint Tulogdi Botond látható. A produkció koreográfiáját Bezsán Noémi jegyzi, a jelmezeket Cs. Kiss Zsuzsanna tervezte. A bemutatót vasárnap este tartják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés