bezár
 

art&design

2023. 02. 11.
Berlinben rendeznek kiállítást a Fortepan anyagából
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Berlinben rendeznek kiállítást a Fortepan anyagából Kiállítást rendeznek Berlinben a Fortepan magyar közösségi online fényképgyűjtemény anyagából.

A német fővárost magyar turisták szemszögéből bemutató tárlat bekerült a művészeti ág egyik legrangosabb nemzetközi fesztiválja, az Európai Fotográfia Hónapja (EMoP) hivatalos programjába. Február 16-tól április 7-ig látogatható a berlini magyar kulturális intézetben (Collegium Hungaricum Berlin - CHB).

A Fortepan több ezer berlini vonatkozású felvételéből és a CHB archívumából válogatott kiállítás középpontjában az 1973-as év áll. Akkor nyílt meg Kelet-Berlinben - az egykori NDK fővárosában - a Magyar Kultúra Háza, amely gyorsan a helyi kulturális élet egyik központja lett, és akkor volt a város a VIT néven is ismert Világifjúsági Találkozó házigazdája.

A kelet Woodstockjaként is emlegetett fesztivál eseményei jórészt a magyar intézet közvetlen közelében zajlottak. A magyar turisták és az intézet hivatásos fotósainak képei azonban nemcsak a kelet-berlini belváros és a "béketábor" legnagyobb szabású ifjúsági rendezvényét mutatják be, mert sokan Nyugat-Berlinbe is átlátogattak, ahol színes, izgalmas, újdonságokkal teli világgal találkoztak - emelték ki a CHB közleményében.

A szétszakított város mindkét felének életét magyar szemmel láttató kiállítás azt vizsgálja, hogy merre jártak az 1973-ban Berlinbe csöppenő magyarok, mi keltette fel az érdeklődésüket és milyen pillanatokat örökítettek meg.

Képeiken "siető járókelőket, flower power-mintás buszokat, nyüzsgő bolhapiacokat és sztriptízbárok reklámjait láthatjuk" - írta a CHB.

Fortepan / Mezey András

Fortepan / Mezey András

Az EMoP európai nagyvárosok fotóművészeti fesztiváljainak hálózata, 2004-ben hozták létre Berlin, Párizs és Bécs kezdeményezésére. A német fővárosban az idei - tizedik - fotóhónapon száz helyszínen rendeznek kiállításokat. A CHB a fesztivál visszatérő résztvevője..

A Fortepan közösségi online fotóarchívum, 2010 óta a fortepan.hu oldalon működik, gyűjtőköre a huszadik századi magyar fotográfia. A társadalmi munkában fejlesztett gyűjteményt felbecsülhetetlen értékű történelmi forrásként tartják számon. Csaknem 180 ezer darab kiváló minőségű digitalizált fényképet tartalmaz az 1900 és 1990 közötti időszakból, mintegy 3400 fénykép Németországban készült.

Fortepan / Barna Imre

Fortepan / Barna Imre

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés