bezár
 

irodalom

2023. 02. 17.
Irodalomterápiás önismereti csoport irodalmi alkotók számára
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Irodalomterápiás önismereti csoport irodalmi alkotók számára Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta 12 alkalmas tematikus irodalomterápiás önismereti csoportot indít az irodalom területen alkotók számára. Az első alkalom március 1-én lesz a Bajza utca 56-ban.

Habár számos íróműhely, tábor, kreatív írás kurzus létezik, ahol az alkotók összegyűlhetnek és közösségben dolgozhatnak saját szövegeiken, eddig nem létezett olyan foglalkozás, ahol pszichológussal, csoportban ezen kérdéskörök lelki vonatkozásait vizsgálhatnák. Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta tematikus irodalomterápiás önismereti csoportot indít az irodalom területen alkotók számára.

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta, tanácsadó szakpszichológus-jelölt, csoportanalitikus csoportvezető-jelölt, az Irodalomterápia – A könyvespolcod pszichológusszemmel című könyv szerzője (Instagram: olvasopszichologus) évek óta alkalmazza az irodalomterápiát csoportos és egyéni foglalkozásokon egyaránt és számos interjúban beszélt már a módszertan sajátosságairól és előnyeiről nemcsak a befogadói attitűd szempontjából, hanem alkotói oldalról is vizsgálva.

2021-ben megjelent kötetében már megelőlegezi az irodalmi alkotói csoportok létrejöttének fontosságát: “Az irodalompszichológia tudományterülete főleg régen élt írók és költők műveit, alkotói folyamatait elemzi. Legalábbis, ami az alkotáslélektan részét illeti, hiszen már tudjuk, hogy kettébontható az alkotás és a befogadás tanulmányozására. Elvétve készül egy-egy kutatás jelenleg is aktív alkotók bevonásával, ilyenkor azonban az átfogó mintázatokat és összefüggéseket szokták keresni, és nem arra koncentrálnak, hogy egyéni szinten mi megy végbe az alkotóban, és mindez hogyan hat rá vissza. Nagy szükség lenne a kettő összevonására és a gyakorlati munkába emelésére: élővé tenni az irodalompszichológiát, azaz a klasszikus költőkre és az általánosabb jellemzőkre fókuszált kutatási eredményeket az alkotókkal folytatott személyes (egyéni vagy csoportos) pszichológiai tanácsadásba ültetni. Mindazt, amit ezekből a tanulmányokból és elemzésekből megtudunk, arra is fordíthatnánk, hogy valós időben kövessük és segítsük az írók életét, a műveikhez és az alkotás gyakorlatához fűződő viszonyukat és a mentális egészségük fenntartását. Így úgy tűnik, mintha az írás és a költészet vizsgálatából épp az írókat és a költőket hagynánk ki. Ha rájuk figyelve visszaforgatnánk a megszerzett tudást, azzal valami hasznosat tennénk.” (Jakobovits K. (2021): Irodalomterápia – A könyvespolcod pszichológusszemmel, Kulcslyuk Kiadó)

Jakobovits végül több évnyi specifikus, az alkotáslélektan területén végzett kutatást és készülődést követően idén márciustól elindítja tematikus irodalomterápiás önismereti csoportját az irodalmi területen alkotók számára, melynek fókuszában az alkotással, írással, írói identitással kapcsolatos témák, dilemmák, kérdések (pl.: saját szöveghez való viszony, kreativitás, az alkotófolyamat forrásai, céljai, motívumai, alkotás és mentális egészség viszonya, mitizált őrült-zseni alkotó képe) állnak majd. Ez a csoport lehetőséget biztosít az irodalom területén alkotók számára, hogy pszichológussal és egymással beszélgethessenek a művészetükhöz kapcsolódó önismereti kérdéseikről, dilemmáikról, elakadásaikról. A csoport le is veszi a fókuszt a saját maguk által írt szövegekről, helyette más szövegeket – olyanokat, amikben az említett témák megjelennek – használ arra, hogy segítségükkel az alkotók önmagukról beszélhessenek.

IRODALOMTERÁPIA ÉS ALKOTÁSLÉLEKTAN

“Ami megtörténik az emberrel, vagy amit tesz, amit vele tesznek, amit szeretne, amit tapasztal, érez, lát, hall: azt mind átéli, tudomásul veszi, reagál rá, visszagondol rá, rendezni próbálja, hordozza, építi, szóval éli az életét. Alighanem ilyen értelemben képzeltem el magamnak hétévesen az írói pályát: hogy majd a létezés-szakmában dolgozom.” (Ottlik Géza)

2023 márciusától Jakobovits Kitti 12 alkalmas irodalomterápiás önismereti csoportot indít az irodalom területén alkotók számára. Az alkalmak során az alkotáslélektan által kutatott területekre – az irodalmi mű keletkezésének lélektani körülményeire, az alkotás folyamatának belső dinamikájára, az írói, művészi létezés intra- és interperszonális dilemmáira – koncentrál. A csoport nem íróműhely, elsősorban nem saját szövegekkeldolgozik és semmiképp sem szerkesztői vagy esztétikai szemszögből vizsgálja őket. A csoportterápia célja a pszichológiai tanácsadás.

A csoport létszáma korlátozott (maximum 12 fő). A csoport zárt jellegéből adódóan a kezdés után már nem lehet bekapcsolódni, valamint a résztvevőket hiányzáskor is terheli a díjfizetési kötelezettség. A csoportba kerülést első interjú előzi meg a csoportvezetővel.

Csoportvezető: Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta, tanácsadó szakpszichológus-jelölt, csoportanalitikus csoportvezető-jelölt

Helyszín: Kapcsolat Ambulancia, 1062 Budapest, Bajza utca 56.

Időpontok: egymást követő szerdánként, 18:15-20:15.

Első alkalom: 2023. március 1.

Utolsó alkalom: 2023. május 17.

További információk és jelentkezés: rövid bemutatkozással és a jelentkezési szándék megfogalmazásával a kitti.jakobovits@gmail.com e-mail címen.

További információk itt olvashatók.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Nádasy Ádám a Szófa rendezvényén beszélt legutóbbi kötetéről és sokminden egyébről

Más művészeti ágakról

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés