bezár
 

film

2023. 03. 05.
Március 4-től ingyen nézhető a Cigánymesék sorozat a Youtube-on
Hetente egy-egy új résszel bővül a kínálat
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Magyar népmesék és a Vízipók-csodapók szériákat jegyző Kecskemétfilm úgy döntött, hogy a 2020-as Cigánymesék című 13 részes, egyedi, 3D-technikával készített sorozatát ingyenesen hozzáférhetővé teszi YouTube-csatornáján.

Horváth Mária rendező számára a képi inspirációt Orsós Teréz naiv festményei adták. A többszörösen díjnyertes széria történeteit Bari Károly és Daróczy Ágnes gyűjtéseiből, Szécsi Magda és Jónás Tamás meséiből Czipott Géza és Böszörményi Gyula írták filmre. A mesélő Nyakó Júlia, a zeneszerző Oláh József, a Parno Graszt együttes vezetője. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás gyermekek és felnőttek számára egyaránt izgalmasan mutatja be a cigányság kultúrtörténeti és néprajzi hagyományait. Az alkotók célja, hogy a mesék hozzájáruljanak a világ sokszínűségének elfogadásához. Az első epizód március 4-én vált láthatóvá, majd minden szombaton egy újabb résszel gazdagodik a kínálat.

„A filmkészítés szolgálat is, segíteni tud abban, hogy jobban megértsük és megismerjük egymást. Azon fáradozunk, hogy ezek a gyönyörű mesék közkinccsé legyenek, eljutva sok emberhez, gyerekekhez, felnőttekhez, cigányokhoz, nem cigányokhoz” – nyilatkozta Horváth Mária.

A sorozat különböző epizódjai számos díjat nyertek szerte a világon, többek között 2015-ben a Cartoons on the Bay-en Olaszországban, 2016-ban és 2017-ben a Nemzetközi Népismereti Filmszemlén Romániában, 2019-ben a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon, 2020-ban a Hét Domb Filmfesztiválon, 2021-ben a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, 2022-ben pedig Szlovéniában a Zebra Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Miközben a közönség díjmentesen nézheti a Cigánymesék első évadát, az alkotók már dolgoznak a második szérián, amely a tervek szerint jövőre készül el.

Forrás: Kecskemétfilm

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Elizabeth Banks: Kokainmedve
Andrej Losak Szétrombolt kapcsolatok című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Vít Klusák Örökre szóló pillanat című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
A kis Nicolas - Eljött a boldogság ideje!

Más művészeti ágakról

irodalom

Bemutatták a „fényem nő: magam termelem” – Biopoétika a 20-21. századi magyar lírában, valamint A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című köteteket
Hegyi Balázs: Bárhol, magaddal, Képmás Kiadó, Prae Kiadó, Budapest, 2023
Vendégváró Fesztivál a Bethlen Téri Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés