bezár
 

építészet

2023. 03. 07.
Szabadtéri fotókiállítás nyílt az Andrássy úton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Andrássy Gyula születésének 200. évfordulója alkalmából az Andrássy út történetét bemutató szabadtéri fotókiállítás látható hétfőtől az Andrássy úton, az Oktogon és a Kodály körönd között - olvasható a Terézvárosi Önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kétszáz éve, 1823. március 8-án született Andrássy Gyula gróf. Az ország egykori miniszterelnökére, a sugárút megálmodójára, Terézváros díszpolgárára emlékezik a szabadtéri kiállítás, csatlakozva ezzel a Budapest150 programsorozathoz.

Mint írják, a szabadtéri kiállítás az Andrássy út mindkét oldalán 40 fotóval mutatja be a sugárút történetét 1900-tól napjainkig. Egy rövid séta során a fotókon bárki végigkísérheti, hogyan változott a közlekedés, az út funkciója, de a képek fontos történelmi pillanatokat is megelevenítenek: május elsejei felvonulások, a Párisi Nagy Áruház megnyitása, az '56-os véres zászlós tüntetés, de még Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus is feltűnik motorkerékpáron az Andrássy úton készült egyik képen.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a mai Andrássy utat kezdetben Sugárútnak hívták, később kapta csak meg Andrássy Gyula miniszterelnök nevét. A II. világháború után viselte Sztálin nevét, volt Magyar Ifjúság útja és Népköztársaság útja is, mielőtt a rendszerváltást követően visszakapta az Andrássy út nevet.

Fotó: Fortepan

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 
építészet

Így telt a MÉD gálaestje 
építészet

Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével

Más művészeti ágakról

Chad Stahelski: John Wick: 4. felvonás
A Költővel nem járnék antológia bemutatója a Három Hollóban
irodalom

A Goethe-Institut Budapest nőnapi beszélgetése feminizmusról és identitásról
Kassák-konferencia az Irodalmi Magazin szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés