bezár
 

art&design

2023. 03. 10.
Az idén is várja a művészek jelentkezését a Műegyetem rezidenciaprogramja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén is várja a művészek jelentkezését a Műegyetem rezidenciaprogramja Bármely művészeti ágból érkező művész jelentkezhet a BME Művészeti Rezidenciaprogram 2023/2024 évi felhívására. A pályázatokat április 10-ig várják.

A Műegyetem újra meghirdeti nagysikerű programját, amelyet technológiai és gazdasági profilú oktatási intézmények közül Magyarországon elsőként valósított meg 2022-ben - áll a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, a program ideje alatt tudomány és művészet együtt alkot, különleges együttműködésben, melynek célja a tudományos-technológiai kutatásokról és fejlesztésekről szóló széleskörű diskurzus inspirálása, a kutatók önreflexiójának segítése, az egyetemen folyó kutatások szélesebb kulturális-társadalmi kontextusainak megértése.

A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, és a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósuló program első éve Boruzs Ádám és Kocsi Olga, a 2022-es év rezidens művészeinek kiállításával zárul.

A kiállítást Néder Panni színházi rendező nyitotta meg a március 8-i rendezvényen, ahol a két művész is mesélt az alkotásairól, a program során megélt tapasztalatairól. A kiállítás március 16-ig tekinthető meg BME Központi épületének aulájában.

A 2023-24-es tanévre a Pro Progressio Alapítvány és a BME újra meghirdeti a rezidenciaprogramot Magyarországon élő művészek számára.

A programban a művészetek bármely területén dolgozó két alkotó vagy egy alkotópáros vehet részt életkori megkötés nélkül. A párosok tagjai alkothatnak különböző vagy azonos művészeti ágban, de a programra közös mű tervével kell pályázniuk.

A művészek 10 hónapon keresztül havi nettó 180 ezer forint ösztöndíjat kapnak, és ez alatt az időszak alatt az egyetem által kiírt témák valamelyikéhez kapcsolódó művet hoznak létre.

Az alkotói folyamathoz kapcsolódóan workshopokat tartanak kutatóknak és diákoknak, amelyek során bevezetik őket a művészeti kreativitás működésébe, beszélgetnek velük a tudományos-technikai fejlesztések művészi reflexiójának szempontairól, a laikus és a szakmai nézőpont viszonyáról.

A pályázatokat a művészet és a kreatív ipar területén dolgozó szakemberekből álló zsűri bírálja el a mentor kutatók véleményét is figyelembe véve.

A teljes pályázati kiírás és a választható kutatási témák a program honlapján találhatók meg, az alábbi linken.

A 2023-24-es tanévben a BME Művészeti Rezidenciaprogram egy-egy rövidebb időtartamú pályázatot is kiír a későbbiekben a Metropolitan Egyetem művészeti hallgatói és külföldi művészek számára.

Fotó: BME

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Borsos Miklós Lighea-művei
Neked már megvan az *ünnepi* Praedád?
Neked már megvan a heti Praedád?
A Trafó Galéria Hogyan lehet egy téglával betörni a bank ablakát, ha még ahhoz sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból? című kiállításáról

Más művészeti ágakról

A Költővel nem járnék antológia bemutatója a Három Hollóban
Ruben Östlund: A szomorúság háromszöge
A FÉLonline búcsúestje a Három Hollóban
Márton Evelin: Farkashab, Lector kiadó, Marosvásárhely, 2022.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés