bezár
 

színház

2023. 03. 10.
Paál Istvánra és a Petőfi-rock előadásra emlékeznek Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Paál Istvánra és a Petőfi-rock előadásra emlékeznek Szegeden A tragikusan elhunyt Paál Istvánra, az egyetemi színjátszás ikonikus rendezőjére és a Szegedi Egyetemi Színpad által 1973-ban bemutatott Petőfi-rock előadásra emlékeznek március 15-én Szegeden-írja az MTI.

Árkosi Árpád rendező, a Szegedi Egyetemi Színpad egykori tagja a programokról tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a Petőfi-emlékév apropóján határozták el, hogy a megidézik a Paál István vezette társulat által 1973-ban bemutatott rockoperát.

Szkéné színház

Paál István és Vági László zeneszerző darabját a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában mutatták be, majd a produkcióval a társulat megnyerte a Szóljatok, szép szavak Petőfi Sándorról! című televíziós vetélkedőt. Az előadás formai újítása volt, hogy megszólította, megnyilvánulásra kényszerítette a nézőket, akiknek dönteniük kellett, elhagyják a termet vagy a közösségi élmény részeseivé válnak - fogalmazott a rendező.

A darabot az eredeti helyszínen elevenítik meg: a közönség láthatja a darab televíziós közvetítésének filmre vett változatát, az egykori szereplők pedig egyszeri performance-szal reflektálnak a fél évszázaddal ezelőtti előadásra, azokból a jelenetekből adnak elő néhányat, melyek "cenzurális" okokból kimaradtak a korabeli közvetítésből.

A közönség láthatja majd a székesfehérvári Vörösmarty Színház az eredeti darab felhasználásával készült rockoperáját és Keserű Imre drámatanár rendezte Paál István előtt tisztelgő Omlik, ami épül című produkciót is.

A programsorozat kezdetén Paál István egykori szegedi lakóhelyén fölavatják a rendező emléktábláját.

Árkosi Árpád kifejtette, törekedtek arra, hogy a jubileumi rendezvény ne csupán nosztalgikus visszaemlékezés legyen, hanem a Szegedi Egyetemi Színpadot szakmailag is elhelyezzék a korabeli magyar színházi életben. Ebből az alkalomból mutatják be Nánay István, a szegedi egyetemi amatőr színjátszás legendás korszakának egykori újságíró szemtanújaként készített monográfiáját, s a bölcsészkar épületében kiállítás is nyílik a társulatról és előadásaikról.

Fotó: szeged.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Fehér Balázs Benő rendezése a Stúdió K-ban
Horváth Nóra: FRENÁK PÁL ABÉCÉDAIRE-JE - Átjárások a filozófia és FrenÁk organikus mozgásnyelve között
Desiré Central Station 2022 – No Filter

Más művészeti ágakról

irodalom

Bemutatták a „fényem nő: magam termelem” – Biopoétika a 20-21. századi magyar lírában, valamint A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című köteteket
A FÉLonline búcsúestje a Három Hollóban
Márton Evelin: Farkashab, Lector kiadó, Marosvásárhely, 2022.
art&design

Borsos Miklós Lighea-művei


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés