bezár
 

irodalom

2023. 03. 20.
Kormos István est a Lóvasútban
A Petőfi Kulturális Ügynökség XX sorozatának újabb eseménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Petőfi Kulturális Ügynökség 2023. március 23-án 19 órakor a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban tartandó rendezvényén Kormos István kerül fókuszba, tájékoztatták a Prae szerkesztőségét. 

XX című sorozat második estjén az idén 100 éve született Kormos István költő, író, műfordító, dramaturg kerül fókuszba. Kormos István nevéhez olyan kultikus gyermekirodalmi művek kapcsolódnak, mint a Vackor vagy Az égigérő fa, de a program hangsúlyosan bemutatja megrendítő költészetét, olyan nagyverseket, mint Dülöngélünk, az Atlantis vagy a Vonszolnak piros delfinek.   

Hála van bennünk, hogy nagyközönség előtt válik hozzáférhetővé és érthetővé a XX. század magyar irodalomtörténete és költészete. Sorozatunkkal cél, hogy közelebb kerüljünk a közelmúlthoz és ismerősek legyenek a jelentős alkotók és műveik. Minden est önállóan is értelmezhető, mégis, amiképp az írók, költők, úgy ezek a programok is összefonódnak. Elmerülni ezekben az életművekben feladatunk és közös igény: ez valami, ami mindannyiunkat érint.

– fogalmazott Juhász Anna irodalmár, a sorozat szerkesztője.

Kormos életéről így fogalmaz: „Útra kelni mindig – nemcsak befelé, hanem a térben is – mindenki szeret. Én sokat császkáltam a világon. Azt mondják rólam, hogy otthontalan vagyok. Nem igaz. Én mindenütt otthon érzem magam.” 

A XX című, irodalmi sorozat második rendezvényére március 23-án, csütörtökön este 19.00 órakor kerül sor a Lóvasúton (1121 Budapest, Zugligeti út 64.), Juhász Anna irodalmár vendége Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, Nagypál Gábor színművész, Sirokai Mátyás költő, Szamosi Zsófia színművész és Ughy Szabina költő, szerkesztő. A sorozat a MOMKult partnerségével jön létre.  

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-as irodalmi sorozatának a fókuszába, akik születésének vagy halálának idén kerek évfordulója van. Olyan neves írók estjeire kerül sor az idei évben, mint Nagy László és Szécsi Margit, Szőcs Géza, Petri György, Weöres Sándor és Károlyi Amy, Juhász Ferenc, Kormos István, Fejes Endre, Halász Péter vagy Kányádi Sándor.  

XX című sorozat teltházas, első estjén, a Lóvasúton, februárban Petri György művészetére és személyére került a fókusz, a vendégek privát képet festettek a 80 éve született költőről és helyéről a XX. századi magyar irodalomban.  

A részletekről bővebben itt olvashat, jegyeket pedig ezen az oldalon válthat az eseményre. 

Kép forrása: petofiugynokseg.hu

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés