bezár
 

art&design

2023. 03. 23.
Figyelemfelhívó kiállítás a bécsi Leopold Museumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bécsi Leopold Museum legújabb akciója egy különösen fontos problémára igyekszik felhívni a közönség figyelmét. A Few Degrees More (Will Turn the World into an Uncomfortable Place) című tárlat keretein belül olyan képek tekinthetők meg, melyek keretében ferdén lógó tájképek utalnak a klímaváltozásra. Klimt, Schiele vagy Koloman Moser festményeit éppen annyi fokkal ferdítették el, ahány fokos felmelegedés a képen ábrázolt helyen várható.

A kiállítás célja az, hogy minél több ember nagyon gyorsan nagyon komolyan vegye a klímaváltozást. Ha ez nem valósul meg, nemsokára örökre eltűnhetnek mai formájukban azok a festői tájak, amelyeket Egon Schiele, Gustav Klimt, Koloman Moser, Gustave Courbet vagy Tina Blau bő száz évvel ezelőtt megörökítettek festményeiken. A Climate Change Centre Austria, az ország egyik legjelentősebb klímakutató hálózata is részt vett a művészi intervenció kialakításában. Tizenkét különböző szakterületet képviselő tudós modellezte le, hogy a világhírű festményeken ábrázolt területek a globális felmelegedés következtében várhatóan milyen változásokon fognak keresztülmenni az elkövetkező évtizedekben. A festmények melletti táblákon arra ösztönzik az látogatókat, hogy tegyenek a klímaváltozás ellen – saját és társadalmi, politikai szinten egyaránt.

A Few Degrees More című intervenció 2023. június 26-ig látható a „Wien 1900. Aufbruch in die Moderne” című állandó kiállítás keretében. A múzeum vasárnaponként, 14 órakor ingyenes tárlatvezetést is kínál az intervenció tizenöt alkotásához.

Copyright: Leopold Museum, Wien / Foto: Andreas Jakwerth

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés