bezár
 

zene

2023. 03. 24.
A 60 éves Stúdió 11 a Müpában ünnepel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 60 éves Stúdió 11 a Müpában ünnepel A Müpa Fesztivál Színházában május 27-én ünnepli fennállása 60. évfordulóját a Stúdió 11.

A jelenleg tizenkét taggal működő ensemble négy énekes szólistával, Koós Rékával, Szőke Nikolettával, Király Viktorral és Vastag Tamással szólaltatja meg népszerű darabjait, illetve meglepetésekkel is szolgál.

A Stúdió 11 zenekar 1963-ban Zsoldos Imre és Dobsa Sándor vezetésével alakult a Magyar Rádió égisze alatt. Hatvanéves története során meghatározó szereplője volt a magyar könnyűzene fejlődésének. Tagjai mindig magas szinten képzett muzsikusok, egyúttal kiemelkedő szólisták voltak, akik rendszeres szereplői a hazai és a nemzetközi dzsesszéletnek.

A zenekar muzsikája rengeteg hanghordozón, televízió- és rádiófelvételen hallható, látható; olyan sztárokkal dolgoztak együtt, mint például Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, Hofi Géza vagy Kovács Kati. A Stúdió 11 szolgáltatta a kísérőzenét a hatvanas évek táncdalfesztiváljain, a rádióban a Tessék választani! slágerbemutatóin, később a Made in Hungary produkcióiban. Az eMeRTon Díjátadó gálákon szintén a Stúdió 11 kísért. Az együttest jellemzően tizenegyen alkották.

A jelenleg művészeti társulatként működő Stúdió 11 Ensemble a legkülönbözőbb összeállításokban ölt formát, a dzsessz és a könnyűzene valamennyi stílusában szabadon alkot. 2010-ben Jaco Pastorius emléke előtt tisztelegtek Peter Erskine és Victor Bailey társaságában egy emlékezetes koncerten a Müpában.

A Stúdió 11-ben jelenleg Rátonyi Róbert (zongora), Barbinek Gábor (harsona), Boegán Péter (dob), Csejtei Ákos (tenor- és szopránszaxofon, fuvola), Csizmadia Dávid (trombita, szárnykürt), Gátos Iván (szintetizátor), Kalmus Pál (bariton-, alt- és szopránszaxofon, basszusklarinét), Magyar Ferenc (trombita, szárnykürt), Nagy Balázs (alt- és szopránszaxofon, klarinét), Takács Donát (basszusgitár), Tóth Gyula (gitár) és Zsoldos Dániel (ütőhangszerek) szerepel.

Kép forrása: a Stúdió 11 Ensemble hivatalos Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Richard Strauss Rózsalovagja a Holland Nemzeti Operaházban
Egy véletlen darab, a minimalizmus és az új amerikai zene eredete
Decolonize Your Mind Society a Magyar Zene Házában
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Vajda Gergely válaszol

Más művészeti ágakról

A cannes-i filmfesztiválon láttuk Jessica Hausner legújabb filmjét
Bemutatták Kali Ágnes Megvakult angyalok című verseskötetét
Háztartásbeli (Storytelling-est és balkáni falatozás csak nőknek) a STEREO Művházban
Helga Flatland, Malte Persson és Lilja Sigurðardóttir a PesText Nordicon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés