bezár
 

irodalom

2023. 04. 12.
Európa-díjra jelölték Ag Apolloni Debrecenben írt regényét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európa-díjra jelölték Ag Apolloni Debrecenben írt regényét Ag Apolloni, koszovói albán író 2022 júliusában egy hónapot töltött Debrecenben a Magyar Írórezidencia Program ösztöndíjasaként. A városban írt könyve, Piroska: mese felnőtteknek (Kësulëkuqja, përrallë për të rritur) már tavaly októberben megjelent, és masszív sikere nyomán Európai Unió Irodalmi Díj-ra jelölték - tájékoztatta portálunkat a Petőfi Kulturális Ügynökség. 

A Magyar Írórezidencia Program keretein belül Debrecenben született egy mese felnőtteknek, amelynek főszereplője egy teljesen magányos és összetört farkas. A történet egy olyan kontinensen játszódik, ami egy meggyalázott nőről kapta a nevét (Európa), a regény a koszovói háború traumáit dolgozza fel. A kötet lapjain keveredik a mitológia a mesével, a vallással és még az animációval is. Leginkább próza, de került bele vers, dramatikus elem egyaránt.

prae.hu

A könyv októberben Koszovóban és Albániában egyszerre jelent meg, amelynek sikere azonnal jelentkezett. Az ezt következő időszakban a megjelenő könyvet számos író-olvasó találkozón bemutatták, többek között a koszovói Nemzeti Könyvtárban, iskolákban, múzeumokban.

Ag Apolloni a jelölésről a következőt mondta -

Természetesen nagy öröm, főképp azért, mert ezáltal európai íróként jelenhetek meg. Mindig is a nemzetek fölött irodalom híve voltam, hogy a különböző határokat, kerítéseket el tudjuk végre felejteni, mind közül ez a leginkább európai témájú kötetem eddig. Az Európai Unió Irodalmi Díjára jelölték, ami számomra teljesen váratlan fejlemény volt, ráadásul ez aztán még inkább megnövelte a regényem iránti érdeklődést.

Az Európai Unió Irodalmi Díj középpontba állítja az európai kortárs irodalom kreativitását és sokszínűségét a szépirodalom műfajában. Ily módon előmozdítja az irodalom Európán belüli terjesztését, és ösztönzi a nem nemzeti irodalmi művek iránti nagyobb érdeklődést. Az díj idei jelöltjeinek listáján 13 ország alkotói és műveik szerepelnek. Közülük választja ki a héttagú európai zsűri a díjazott könyvet és az öt különdíjast, az ünnepélyes eredményhirdetés pedig április 28-án, a Lipcsei Könyvvásáron lesz. EUID Európai Írók Tanácsának, az Európai Könyvkiadók Szövetségének, valamint az Európai és Nemzetközi Könyvértékesítők Szövetségének konzorciuma szervezi a Kreatív Európa támogatásával.

A Petőfi Kulturális Ügynökség örömmel értesült az Európai Unió Irodalmi Díj jelölésről. A Lipcsei Könyvvásáron a Petőfi Kulturális Ügynökség is részt vesz önálló standdal, és az Ügynökség keretein belül megjelent kiadványaink kíséretében.

Kép forrása: sbunker.net

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés