bezár
 

építészet

2023. 04. 14.
Kiállításban Carlos Mardel építészeti munkássága
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállításban Carlos Mardel építészeti munkássága Miguel Valle de Figueiredo portugál fotográfus szemén keresztül mutatja be Carlos Mardel (Martell Károly, 1695-1763) magyar-portugál katonatiszt, mérnök építészi munkásságát az a kiállítás, amely pénteken nyílik Budapesten a KÉK Kortárs Építészeti Központban.

Portugália nagykövetsége és a Budapesti Camoes Intézet a Budapest Fotófesztiválhoz kapcsolódva kortárs fotógráfiákkal tiszteleg a Magyarországon elfeledett, Portugáliában nemzeti nagyok között számontartott magyar katonamérnök, Carlos Mardel építészeti munkássága előtt, amit a 18. század második felében hagyott Portugáliában - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A május 12-ig látható Mardel/Martell: magyar örökség Portugáliában című tárlaton Portugália egyik legelismertebb fotóművésze, Miguel Valle de Figueiredo képein keresztül lehet felfedezni Carlos Mardel Lisszabonban még ma is álló főbb épületeit, kutakat, akvaduktokat.

Mardelt elsősorban az 1755-ös nagy lisszaboni földrengés utáni tevékenysége tette ismertté, ő volt az egyik fő építész, aki a város és környéke újjáépítéséért felelt. Mardel építészeti öröksége még ma is meghatározó Lisszabon arculatában. Az építészet mellet Mardel a Lengyel-Litván Unió, majd Nagy-Britannia Királysága hadseregének tagja is volt, később V. János portugál király hadseregének ezredese lett - olvasható a tájékoztatóban.

A budapesti kiállításban Miguel Valle de Figueiredo huszonegy felvételből álló fotóanyagát Mardel korabeli tervrajzainak másolatai egészítik ki, a lisszaboni Városi Múzeum (Museu de Lisboa), valamint a Portugál Nemzeti Könyvtár (BNP) gyűjteményéből.

Miguel Valle de Figueiredo 1988 óta foglalkozik professzionálisan a fotózással. 1994-ben társalapítója majd a fotórovat vezetője volt a Volta ao Mundo című turisztikai magazinnak, munkája során beutazta a világot, huszonnégy évvel ezelőtt Budapesten is járt. 1999 és 2002 között az Evasoes folyóiratnál szintén a fotórovat vezetőjeként tevékenykedett. Több album és kiállítás fűződik a nevéhez. Képei portugál és nemzetközi gyűjteményekben egyaránt megtalálhatók.

Fotó: www.clpcamoes-budapeste.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés