bezár
 

irodalom

2009. 09. 10.
Százéves a Kínai Nemzeti Könyvtár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Százéves lett szerdán a világ harmadik legnagyobb könyvtára, a Kínai Nemzeti Könyvtár, amelyet a Csing dinasztia utolsó császára, Pu Ji (Pu Yi) alapított.
A 27 millió példánnyal rendelkező intézmény Ázsia legnagyobb könyvtára. A világon csak a washingtoni Kongresszusi Könyvtár és a moszkvai Nemzeti Könyvtár előzi meg.

A könyvtár eredetileg a történelmi Kuanghua (Guanghua) templomban kapott helyet, a császári palota közelében, és csak a múlt év szeptemberében került új és nagyobb helyére. A könyvtár modern épületét a német KSP Engelmann és Zimmermann építészstúdió tervezte.

A centenáriumi ünnepségek keretében szimpóziumok és kiállítások sora mutatja be az intézmény történetét és az első száz év érdekességeit.

A kiállított dokumentumok között megtalálható Mao Ce-tung könyvtári belépője, mely a szimbolikus egyes számot viseli, bár a kommunista vezető sohasem látogatta az intézményt. A történészek szerint Mao Ce-tung belépőjét titkára használta gyakran, hogy könyvet kölcsönözzön Mao elnök számára.

A könyvtár a klasszikus kínai kultúra több mint 1 640 000 relikviáját és dokumentumát őrzi, ez a létező legteljesebb dokumentumgyűjtemény - mondta el Csan Fuzsuj (Zhan Furui), a könyvtár igazgatója.

A könyvtár gyűjteményének részét képezik olyan értékes történelmi kincsek, mint az i.e. 18-12. század között uralkodó Sang dinasztia idejéből származó írások teknőscsontokon és -páncélokon, 6. századi buddhista szövegek vagy császári dokumentumok.

A könyvtárat jelenelg naponta 10 ezer ember keresi fel, ami évente közel 4 millió látogatónak felel meg.

A könyvtár számára a legnagyobb kihívást jelenleg a dokumentumok digitalizálása jelenti. A tervek szerint 2010 végére fejezik be a munkát.
A papír előbb-utóbb eltűnik a Föld színéről, éppen ezért a Kínai Nemzeti Könyvtárat, amely hódolat az emberi írott szó előtt, őrizni és ünnepelni kell - szögezte le Szun Ji-kang (Sun Yigang), a Nemzeti Könyvtár Centenáriumi Hivatalának igazgatója.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés