bezár
 

zene

2023. 05. 14.
Svéd győzelem az eurovízión
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Svéd győzelem az eurovízión Svédország győzelmével végződött az idei Eurovíziós Dalfesztivál szombati liverpooli döntője. A szombat esti döntőt a 39 éves svéd Loreen nyerte Tattoo című dalával. A marokkói családból származó énekesnő - teljes nevén Lorine Zineb Nora Talhaoui - másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált: első győzelmét 2012-ben aratta Bakuban a Euphoria című számmal.

A fesztivált tavaly az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg a Stefania című dallal, de az orosz-ukrán háború miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) átengedte a rendezés jogát a második helyezett Nagy-Britanniának.

A szombat éjszakába nyúló döntőt az északnyugat-angliai Liverpool 11 ezer személyes rendezvény- és sportcsarnokában, a Liverpool Arenában tartották.

A döntőre szóló jegyeket 160 és 380 font (68 ezer és 162 ezer forint) közötti áron forgalmazták, de a brit kormány rendkívül kedvezményes, 20 fontos egységáron háromezer belépőjegyet ajánlott fel ukrajnai menekülteknek.

Loreen mindössze a második olyan énekes, aki kétszer is megnyerte a nemzetközi zenei versengést: ez először az ír Johnny Logannek sikerült az 1980-as években.

Az idei svéd győztes a zsűri és a közönség szavazatai alapján 583 pontot szerzett. Az eredmény azt is jelenti, hogy jövőre - éppen ötven évvel azután, hogy az ABBA együttes Waterloo című dalával 1974-ben diadalt aratott - Svédország rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált. A liverpooli döntőben Finnország került a második helyre 526 ponttal, a harmadik helyen 362 ponttal Izrael végzett. Ukrajna 243 ponttal a hatodik lett. A házigazda Nagy-Britannia 24 ponttal az utolsó előtti helyezést kapta, megelőzve a 18 pontos sereghajtó Németországot.

A kép forrása: https://www.facebook.com/eurovisionw

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Fekete-Kovács Kornéllal kezdetekről, jazzről, külföldi lehetőségekről, a Modern Art Orchestra vezetéséről
Decolonize Your Mind Society a Magyar Zene Házában

Más művészeti ágakról

Az Atmosphere rendezvénysorozat első estje
Interjú Horváth Lóczi Judit és Fajgerné Dudás Andrea képzőművészekkel közös együttműködésről, anyaságról, pályakezdetekről, példaképekről
Vay Viktória regényének bemutójáról
Beszélgetés Berta Ádám mesekönyve kapcsán a Margón


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés