bezár
 

zene

2023. 05. 17.
Lovász Irén új lemeze
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lovász Irén új lemeze Gyógyító hang címmel új lemezzel jelentkezett Lovász Irén. A Kossuth-díjas népdalénekes, előadóművész albuma egy négyrészes sorozat befejező darabja.

"A lemez összefoglalása, esszenciája mindannak, amit a nemzeti hagyományban gyökerező, anyanyelven mondott népdaléneklés gyógyító szerepéről és kortárs felhasználásáról gondolok" - idézte Lovász Irént az MTI-hez eljuttatott ajánló.

prae.hu

Az énekesnő Gyógyító hangok című lemezsorozatának korábbi darabja az Égi hang (2006), a Belső hang (2007) és a Női hang (2017) volt. Az előadó sorozatzáró albumán új dalok mellett korábbiak újraértelmezése is található. "Az album célja, hogy a magyar néphagyományban fellelhető ősi segítő, gyógyító erőt felidézze, felszínre hozza és elérhetővé tegye" - mutatott rá az énekes.

Ebben segítségére volt Deva (Takács Dorina), a tehetséges dalszerző, énekesnő, aki elektronikai háttér hozzáadásával négy felvételen működött közre, ezeknek zenei producere is volt. "Vele válik teljessé az időhíd, amit ősanyáink megidézett hangjaitól mai kortárs jelenünk és a jövő lehetőségei közt vélek és remélek fölfedezni, láttatni és hallatni" - fogalmazott Lovász Irén.

Mint kiemelte, a lemezen felhangzó húros hangszerek, a magyar cimbalom, az indiai hegedű és a kishárfa a lélek húrjaival együtt zengenek. Csakúgy, mint a legősibb hangszer, az emberi hang és a dob.

A Magyar Zeneterápiás Egyesület ajánlásával, szerzői kiadásban megjelent Gyógyító hang című CD-n a hazai nép- és világzenei színtér számos kiemelkedő szereplője működött közre. Közöttük van Lukács Miklós (cimbalom), Horváth Kornél (ütőhangszerek), Lantos Zoltán (hegedű), Ágoston Béla (klarinét, szaxofon), Mizsei Zoltán (ének, billentyűs hangszerek), Pintér Ágnes (hárfa), Balázs Gergely (ének), Keönch László (kalimba, ének).

Lovász Irén több mint huszonöt éve robbant be az akkoriban még csak éledező magyarországi világzenei életbe, dolgozott az India-kutató Hortobágyi Lászlóval, turnézott Snétberger Ferenc gitárművésszel és a Makám együttessel, folkfesztiválok vendége volt Walestől Finnországig.

Fotó: lovasziren.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés