bezár
 

film

2023. 05. 18.
Nyilvános a XI. Friss Hús versenyprogramja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi mezőnnyel, új helyszínen, a Puskin moziban rendezik meg június 1. és 7. között a XI. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált.

A kétnapos rövidfilmes seregszemleként indult Friss Hús az évek során egyhetes nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát. A fesztivál – a magyar és a nemzetközi versenyprogram mellett – a legjobb lengyel rövidfilmeket is bemutatja, és a Friss Csillag nevű programjának révén fiatal színészek – Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz – munkássága is reflektorfénybe kerül.

A nemzetközi versenyprogram négy tematikus blokkot foglal magába.

Új utakon

A nemzetközi rövidfilmes válogatásban új utakon indulnak el a filmbeli hősök – például három turista asszonyság vagy a kamionosokkal incselkedő és gyakran pórul járó fiatal életművész. A blokkba két animációs film is befért, köztük a magyar közreműködéssel készült, Velencét és Sundance-t is megjárt Christopher at the Sea.

Anyák és apák

Hét ország hat filmje anyákról és apákról mesél. Néha csak annyi történik, hogy cseresznyét szednek (Cherries), máskor az űrbe utaznak hőseink (Sideral). A blokkban egy szürreális autóversenyre kalauzoló, Oscar-jelölt (Ice Merchants) fekete komédiát is bemutatnak. Különös családi összefogással készült az animációs film: stop-motion részleteit a rendező apja animálta még a szovjet éra alatt, Észtországban.

Nem elsőrandis filmek

Ennek a blokknak a filmjeit összeszokott párosoknak ajánlják a Friss Hús szervezői. Öt rövidfilm, amelyek között idei Berlinalén debütáló animáció (Eeva) is helyet kapott, de lesznek meztelen férfiak is az erdőben (Naked Man in the Woods).

Menny és pokol

Feszült thriller-hangulat, zsarolás (Sandstorm) némi szakralitás (Salvation Has No Name), és még az ördög maga is megjelenik (The Devil) a nemzetközi rövidfilmes válogatásban.

A hagyományokhoz híven idén is lesz Queer Dreams blokk, hét különleges filmet válogattak az LMBTQ+ szekcióba. Ebben a szekcióban, a Friss Húson lesz a világpremierje Alícia Peres Ligth Up (Kiáltás) című filmje, amelyben Tóth Zsófi, az idei Friss Csillag is szerepel. Idén sem marad a Friss Hús közönsége borzongató filmek híján. Az @Midnight szekcióban hat filmet mutatnak be ezúttal, és a horror mellett a humor sem fog hiányozni.

A lengyel rövidfilmes program mellett, amelyben hat rövidfilm mutatkozik be, nemzetközi dokumentumfilmes válogatás is lesz, valamint a tavalyi év legjobbjait is láthatja a közönség. A szervezők minden korosztály részére gondosan szelektáltak, így gyerekfilmeket – animációs filmválogatások 4–6 és 7–10 éveseknek –, kamaszoknak szóló Teens-összeállítást és Senior filmes programot is kínálnak a fesztivál ideje alatt.

A versenyfilmekről rangos szakmai zsűri dönt majd, köztük olyan nemzetközileg elismert szakemberekkel, mint Sasha Prokopenko filmforgalmazási szakember, Ukrajna legnagyobb rövidfilmes eseménye, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál egykori programigazgatója; Fülöp József animációs filmrendező és producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora; illetve a számos nemzetközi díjjal jutalmazott Bernáth Szilárd, akinek első nagyjátékfilmje (Larry) idén debütált sikerrel a mozikban.

Az idei Friss Hús hazai versenyfilmjeit és további programjait a szervezők a következő hetekben jelentik majd be. A nemzetközi versenyfilmek teljes listája itt böngészhető.

Forrás: Friss Hús

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés