bezár
 

színház

2023. 05. 17.
Igó Éva kapta az Iglódi István-emlékgyűrűt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Igó Éva kapta az Iglódi István-emlékgyűrűt Igó Éva Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész kapta idén az Iglódi István-emlékgyűrűt - közölte a Vígszínház szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a díjat a Kabaré keddi előadásának végén, a tapsrendet megszakítva adta át Iglódiné Fábry Zsuzsa és Rudolf Péter.

Szkéné színház

Az egykori Nemzeti Színház, ma Pesti Magyar Színház 2009-ben elhunyt igazgatójáról, Iglódi Istvánról elnevezett díjat özvegye, Iglódiné Fábry Zsuzsa alapította 2011-ben, hogy ezzel is ápolja férje emlékét. Az elismerést minden év májusában olyan színművésznek adják át, aki szoros kapcsolatban volt a legendás színésszel, színházigazgatóval, rendezővel.

A díj átadása az utóbbi években titokban szerveződik, így a díjazott csak az átadás pillanatában tudja meg, hogy ő kapta az elismerést.

Iglódi István többször rendezte Igó Évát, többek között a Vígszínház 1987-ben bemutatott Csókos asszony című előadásában, amelyért a színművész elnyerte az Emerton-díjat. A közös munkák során mély és meghatározó szakmai kapcsolat alakult ki közöttük - fogalmaz a közlemény.

Iglódi István Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Pesti Magyar Színház egykori igazgató-főrendezője, a Nemzeti Színház örökös tagja 1944. április 29-én született Magyarbólyon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészként 1966-ban, rendezőként 1968-ban végzett. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, ahol 1973-ig volt tag. Ezt követően a 25. Színházban dolgozott, majd a Népszínház színész-rendezője lett. 1982 és 1990 között a József Attila Színház főrendezője volt, majd később ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, végül 1999-től haláláig az akkor már Pesti Magyar Színházra átnevezett intézménynek az igazgatója volt. Harminc évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol egyetemi docenssé nevezték ki. Számos tévéfilmben és színdarabban szerepelt.

Az Iglódi-emlékgyűrűt az alapítás óta Kubik Anna, Rancsó Dezső, Auksz Éva, Jegercsik Csaba, Soltész Bözse, Méhes László, Pápai Erika, Őze Áron, Gregor Bernadett és Cserna Antal vehették át.

Fotó: spiritszinhaz.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nő létére – improvizált előadás a Kastner Kommunityben
Szaturnusz gyűrűje az Örkény Stúdióban
Schirach-vitadráma az Örkény Színházban
A fiatal színházi alkotóknak szóló TITÁNium pályázat projektbemutatója

Más művészeti ágakról

Az Atmosphere rendezvénysorozat első estje
Tárca Svédországból
Richard Strauss Rózsalovagja a Holland Nemzeti Operaházban
Vay Viktória regényének bemutójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés