bezár
 

art&design

2023. 06. 05.
Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fusz Mátyás kapta szombaton a hetedik Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. A döntősök alkotásaiból rendezett kiállítás június 4. és július 2. között látogatható a Kiscelli Múzeum Templomterében - közölték a szervezők szombat este az MTI-vel. 

A 2011 óta kétévenként meghirdetett Leopold Bloom Díj célja, hogy a hazai képzőművészek nemzetközi karrierépítését támogassa és elősegítse a szorosabb képzőművészeti kapcsolatok kiépítését Magyarország és a nyugat-európai országok között - áll a közleményben.

Mary McLoughlin és John Ward ír műgyűjtők, a Maurice Ward szállító és műtárgyszállító cég tulajdonosai által alapított díjra idén rekordszámú, 96 érvényes pályázat érkezett. Egy nemzetközi művészeti szakemberekből álló, háromtagú zsűri választotta ki a hét döntőst, majd közülük a nyertest, Fusz Mátyást.

Az idén először részesültek pénzbeli jutalomban a győztesen kívül a döntőbe jutott művészek is. A győztes 6 ezer euró (2,2 millió forint) összegű díjazásán felül - amelynek felhasználásával az adott művész egy külföldi kiállítást valósít meg - minden, a döntőbe jutó alkotó ezer euró honoráriumban részesült.

Mint írták, a zsűri minden alkalommal változik: olyan nemzetközi szakemberek alkotják, akik jellemzően nemcsak saját országuk művészeti közegére, hanem a globális színtérre is rálátással bírnak, a magyar művészeti szcénához azonban nem kötődnek. 2023-ban a zsűri elnöke Aoife Ruane, az írországi Highlanes Galéria, a droghedai és az észak-keleti régió önkormányzati galériájának igazgatója. Tagjai Adrian Notz, a zürichi ETH AI Center AI + Art kezdeményezésének és az Art Encounters Biennalé 2023 kurátora, valamint Igor Spanjol, aki 1999-óta a Moderna Galerija kurátora és 2019-ben a Velencei Biennálé szlovén pavilonjának kurátora volt. A díjátadót megelőzően a zsűri tagjai műteremlátogatásokon vettek részt, hogy minél teljesebb képet kapjanak a díjra jelölt művészek munkásságáról. 

Fusz Mátyás 2009-ben festőként végzett a Pécsi Tudományegyetemen, 2021-ben pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett DLA fokozatot. Konceptuális, filozófiai és teoretikus alapokon nyugvó művei az esetek többségében szobrok, objektek és installációk formájában öltenek testet, de időnként fotó- és videóműveket is készít. Az utóbbi években a valóság érzékelésének és a látás szubjektivitásának kérdése foglalkoztatja. "Meddig terjed az a tér, amely rendelkezésünkre áll, hogy megismerhessük és hol kezdődik az, ahova segítség nélkül már nem láthatunk el? Például, ha magunkra nézünk, saját testünkkel sok mindent kitakarunk önmagunkból és a világból. Ezt az észlelési hézagot külső szem vagy segédeszköz (tükör) bevonása nélkül esélyünk sincs megfigyelni. De abban az esetben is, ha ujjunkkal rámutatunk valamire, a látvány egy részletét mindig ki fogjuk takarni. A kiállított szobrok különböző nézőpontjaimból készültek" - idézik a művészt a közleményben. 

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj hét döntősének - Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Dezső Tamás, Fusz Mátyás, Hajas Katinka, Trapp Dominika, Vékony Dorottya - munkáiból rendezett kiállítás június 4. és július 2. között látogatható a Kiscelli Múzeum Templomterében.

A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány - Kollár Dalma Eszter művészeti vezető irányításával - 2023-ban megkezdi saját műgyűjteményének építését, amellyel igyekszik támogatni a magyar művészek munkáját, a gyűjtemény jövőbeli utaztatásával pedig külföldi szereplésüket. A döntőbe jutott művészek egy általuk választott műtárgyat önkéntes alapon felajánlhatnak a gyűjtemény számára, emellett az alapítvány elnöksége válogat és szerzeményez műtárgyakat - közölték.

Kép forrása: kultúra.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Takáts Márton Tűnő időm nyomában című kiállításáról
Otis Laubert sajátos installációi a Knoll Galériában
Ellentmondások a Dubai Világkiállításon

Más művészeti ágakról

Magyarul olvasható Chrétien de Troyes: Perceval, avagy a grál meséje című verses regénye
irodalom

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg, Jelenkor, Budapest, 2023
gyerek

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés